Durerea de cap la copii
Autor: Dr. Mădălina Bobeică, medic specialist O.R.L. Spitalul Providența
Deși adeseori este privită cu superficialitate de către părinți, durerea de cap (cefaleea) este o cauză de suferință reală a copiilor, mai ales la preșcolarii mari și școlari. Pentru a fi mai ușor de înțeles, tipurile de cefalee se pot împărți în ,,non-lezională”- fără o cauză organică și ,,lezională”- cu o cauză organică. Nu întâmplător definiția pune mai întâi durerea de cap (cefaleea) non-lezională, acesta fiind de departe cea mai frecventă.
Cauze de cefalee non-lezională sunt:
1. Migrena. Da, copiii au migrene. Clinic pot prezenta durere de cap cu debut brusc, uni sau bilaterală, de intensitate medie sau severă, exacerbată de activitatea fizică (de exemplu alergat). Asociază frecvent greață și vărsături, fotofobie (pe copil îl deranjează lumina), fonofobie (pe copil îl deranjează zgomotele).
2. Cefalee de origine ,,vasculară” sau ,,cluster headache”. Apare din cauza unei secreții crescute de histamină. Ea afectează mai ales băieții, de obicei peste 10 ani. Durerea de cap este pulsatilă, însoțită de durere orbitară puternică (copilul spune că îl dor ochii).
3. Cefaleea ,,de tensiune” este o durere de cap autolimitată (trece de la sine), datorită contracturii musculaturii gâtului și regiunii occipital.
4. Cefaleea psihogenă – copiii imită părinții, dar simt cu adevărat durerea de cap. Se spune că este oglinda unui sindrom depresiv al mamei.
5. La capitolul alte cauze putem menționa: durerile de cap din anemiile cronice (nu există hemoglobină suficientă pentru schimburile gazoase și creierul suferă astfel prin lipsa de oxigen), cefaleea ca urmare a expunerii la nitriți, nitrați, monoxid de carbon, dar și din cauza efortului fizic, frigului sau tusei.
Cauze de cefalee lezionale:
1. Cefaleea din sinuzite – caracterizată de durere, obstructive nazală, rinoree antero posterioara. Pentru un diagnostic corect trebuie să existe o corelație între diagnosticul radiologic (dupa radiografie, computer tomograf), tabloul clinic și vârsta copilului.
Din punct de vedere anatomic, există 4 tipuri de sinusuri:
-sinusul etmoidal – la nivelul rădăcinii nasului. La nou născuţi e deja format, iar dezvoltarea completă se sfârşeşte la vârsta de 12-14 ani.
-sinusul maxilar, asemeni sinusului etmoidal, este prezent la naștere într-o formă rudimentară, însă dezvoltarea sa este completă odata cu apariția dentiției definitive. După naştere, sinusurile încep încet să crească, mucoasa e mai groasă decât la maturi şi e supusă unor modificări intensive în cazul apariției unui proces inflamator.
-sinusul frontal – la nivelul frunții. Dezvoltarea începe în jurul vârstei de 6-7 ani și este completă la 10-l2 ani.
-sinusul sfenoidal, se dezvoltă în perioada adolescenței, la 6-15 ani.
Astfel, în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani, implicarea cea mai comună este reprezentată de sinusurile maxilare și etmoidale. Totuși, la această categorie de vârstă, sinuzita acută nu prezintă o incidență crescută. Copiii cu vârsta mai mare de 7 ani manifestă o predispoziție mare către inflamarea sinusurilor sfenoidale și frontale, în special după episoade de viroză respiratorie incomplet sau incorect tratate.
2. Cefaleea de cauză oculară
Apare pe parcursul zilei, de obicei implică zona ochilor, implică diagnostic corect stabillit de medicul oftalmolog și dispariția durerii după corecția cu ochelari.
3.Cefaleea din hipertensiunea intracraniana, având drept cauză o tumoră cerebrală. Caracteristicile de bază care ne pot duce cu gândul la acest diagnostic extrem de nefericit sunt: debutul recent al durerii de cap, severitatea crescută (îl doare rău capul), durerea de cap îl trezește din somn, apare dimineața sau noaptea, asociere cu vărsături în jet, recurente etc. Vărsăturile calmează durerea, NU SE INSOȚESC de greață, sunt severe și frecvente.
– alte cauze și mai rare determinate de durerea de cap sunt: hipertensiunea arterială, hemoragiile subarahnoidiene, malformații vasculare nerupte, cefaleea din traumatismele craniene (atenție la orice traumatism după care un copil varsă, nu doarme ca de obicei sau pur și simplu are o altă atitudine, poate ascunde un hematom intracranian care să necesite tratament chirurgical în urgență)
Concluzii despre durerea de cap la copii:
Da, și copiii se confruntă cu durerea de cap!
Este important să nu ignorăm acest simptom și să mergem la medic, unde se va efectua o anamneză completă și un examen clinic corect pentru a orienta diagnosticul.
Echipa medicală care trebuie constituită pentru un diagnostic corect este: medicul pediatru, ORL, oftalmolog și medicul neurolog pediatru, mai ales în cazul durerilor recurente.
Bibliografie:
1.Tratamentul medical al sinuzitei pediatrice, link: http://emedicine.medscape.com/article/873149-overview#showall
2. Sinuzita pediatrică, link: http://www.entnet.org/content/pediatric-sinusitis
3. Sinuzita, link: http://kidshealth.org/parent/infections/lung/sinusitis.html#
4.Diferența dintre sinuzită și răceală, link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/ear-no…
5.Sinuzita în rândul copiilor, link: http://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=sinusitis-in-children-90-P02063 6. Mamica pediatru link: https://pediatricblog.info/2015/11/cefalee-sau-durerea-de-cap-la-copil…
Sursa foto: pexels.com
Citeşte şi: Vacanţele all inclusive şi kilogramele în plus