10 principii ale tratamentului cu antibiotice la copii

10 principii ale tratamentului cu antibiotice la copii

Dr. Andrada Druică, medic specialist Pediatrie, ARCADIA

Antibioticele sunt substanțe care acționează asupra germenilor patogeni. Intensitatea acțiunii depinde de concentrația minimă inhibitorie și de concentrația minimă bactericidă. Fiecare antibiotic are un spectru de activitate (tipul de germeni asupra cărora acționează).

Antibioterapia reprezintă tratamentul ce utilizează medicamente de tip antibiotic și este indicată în cazul infecțiilor sau suprainfecțiilor determinate de bacterii.

Pentru managementul corect al tratamentului la copii și pentru prevenirea rezistenței la antibiotice, este bine să ținem seama de următoarele reguli.

  1. Se administrează numai la recomandarea medicului.
  2. Nu tratează doar infecțiile, ci pot afecta și microbiota pacientului; ele trebuie utilizate în mod corespunzător și cu indicație precisă. Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare permanentă atunci când vorbim despre asigurarea unui tratament eficient al infecțiilor.
  3. Medicul va lua întotdeauna în calcul documentarea infecțiilor pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.
  4. Ori de câte ori este posibil, se va încerca obținerea probelor pentru examinarea microbiologică înainte de începerea tratamentului.
  5. În multe situații, aceste medicamente sunt administrate empiric, fără cunoașterea agentului etiologic implicat și a sensibilității/rezistenței acestuia la antibiotice. Se recomandă selectarea antibioticului cu cel mai îngust spectru antibacterian, pentru a preveni rezistența bacteriană și reacțiile adverse.
  6. Nu reprezintă o soluție-minune pentru orice afecțiune a copilului. Dimpotrivă, consecințele negative, atunci când este administrat fără recomandarea medicului, nu sunt de neglijat.
  7. Nici atitudinea de respingere totală a administrării, trecând peste recomandarea medicului, nu este de încurajat. În unele situații, tratamentul chiar este necesar.
  8. Nu vă luați precauții de genul reducerii dozei recomandate de medic copilului dumneavoastră sau de administrare a unui antibiotic înainte ca cel mic să fie consultat de către un medic și/sau a se recolta probe biologice.
  9. Calea de administrare depinde de tipul afecțiunii, de vârsta, greutatea și particularitățile copilului și va fi recomandată de medic.
  10. Nu întrerupeți tratamentul la ameliorarea simptomelor, fără recomandarea medicului.

În funcție de afecțiunea fiecărui copil, de particularitățile acestuia și de mecanismul de acțiune al diverselor tipuri de antibiotic, medicul este singurul în măsură să prescrie sau nu acest tip de tratament. El este cel care va verifica întotdeauna statusul alergic al unui pacient înaintea prescrierii medicamentelor. Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul de Call Center Arcadia – 0232 920.

www.arcadiamedical.ro

Citeşte şi: Hernia de disc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *