Somnul este bun pentru inima ta

Somnul este bun pentru inima ta

Somnul nu este doar o modalitate de a petrece timpul. Este esențial pentru sănătate, inclusiv pentru inima ta.

„Somnul își ia locul cuvenit ca factor de risc semnificativ pentru bolile cardiovasculare”, spune cercetătorul Brooke Aggarwal, care studiază sănătatea inimii și somnul timp de șase ani în cadrul Departamentului de Medicină (în Cardiologie) de la Universitatea Columbia Vagelos College.

Potrivit cercetărilor, mai mult de 80% dintre evenimentele cardiovasculare, inclusiv atacul de cord, ritmurile anormale ale inimii și bolile coronariene, pot fi prevenite cu un stil de viață sănătos și gestionarea riscurilor cunoscute.

Cum afectează somnul inima?

Somnul deficitar poate afecta indirect inima, influențând alegerile noastre cu privire la hrană și exerciții fizice. „Cercetarea noastră arată că nu dormi bine poate duce la creșterea poftelor de mâncare și a gravitației către alimente mai puțin sănătoase pentru inimă, bogate în grăsimi saturate și zahăr”, spune Aggarwal. Și când nu mănânci bine, nu dormi bine. Relația funcționează în ambele sensuri și același lucru este valabil și pentru activitatea fizică.

Persoanele care nu dorm suficient sunt, de asemenea, mai predispuse să dezvolte hipertensiune arterială, ceea ce crește riscul de a dezvolta boli de inimă.

Lipsa somnului favorizează, de asemenea, inflamația. „Aveți nevoie de celule inflamatorii pentru a vă proteja de boli, dar prea multe care rămân prea mult timp chiar și atunci când nu există niciun pericol, pot duce la inflamație cronică și, în cele din urmă, la boli de inimă”, spune Aggarwal.

Oamenii de știință de la Columbia arată că și problemele de somn relativ ușoare pot provoca inflamații în celulele endoteliale care căptușesc venele, ceea ce ar putea contribui în mod semnificativ la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Prea mult somn poate cauza probleme, deși motivele sunt încă nedeterminate. Ipoteza actuală este că excesul de somn în sine nu este dăunător, dar persoanele care dorm mai mult de nouă ore pe noapte sunt susceptibile de a avea depresie sau alte boli care afectează inima.

Consecvența somnului este vitală pentru sănătatea inimii

Inimii îi place somnul consistent, conform uneia dintre cele mai recente cercetări privind somnul și sănătatea inimii. Un studiu, care a urmărit adulții în vârstă – cei cu programele de somn cele mai neregulate, a concluzionat că vârstnicii au avut aproape de două ori mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă, față de cei cu modele de somn mai regulate.

Frecvența cardiacă, tensiunea arterială și alte funcții cardiovasculare variază în funcție de momentul zilei și pot fi perturbate de un somn inconsecvent.

„Chiar și să dormi sau să te trezești cu 60 de minute în afara programului tău obișnuit de la o zi la alta ar putea avea un impact potențial asupra inimii în timp”, spune Aggarwal.

Te-ar putea interesa și: Parazitozele intestinale la copil

Femeile suferă efecte mai mari din cauza lipsei de somn

Femeile sunt expuse unui risc mai mare de a avea un somn prost, în parte pentru că sunt susceptibile să îngrijească copii sau membri bolnavi ai familiei și să doarmă mai puțin din cauza solicitărilor suplimentare de timp. Femeile sunt mai susceptibile decât bărbații la efectele negative ale somnului insuficient, cum ar fi inflamația, și sunt mai susceptibile de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, care cresc riscul de boli de inimă. Femeile de toate vârstele și mediile pot suferi de sănătate precară din cauza somnului inadecvat.

Adolescenții adormiți devin adulți adormiți

Tulburările de somn ale adolescenților prezic tulburările de somn ale adulților. Peste jumătate dintre adolescenți nu dorm suficient în nopțile de școală. Studiile arată că modificarea comportamentului de somn între 16 și 18 ani este benefică pentru sănătatea generală în adolescență, iar modelele de somn sănătoase ar putea continua și la vârsta adultă.

În timpul adolescenței, arterele încep să acumuleze placă (se formează atunci când colesterolul rămâne blocat acolo și poate limita fluxul sanguin), iar somnul slab ar putea accelera acest proces.

Cel mai bine este să interveniți devreme și să ajungeți la cauza principală a problemelor de somn la copii și adulți tineri. Atenție la factorii de zi cu zi. Până la trei sferturi dintre copii au un televizor în dormitor, ceea ce îi ajută să amâne somnul. Telefoanele din dormitor sunt o altă distragere a atenției. Iar lumina albastră, de la toate aceste dispozitive electronice, întrerupe producția de melatonină, care ajută la aducerea somnului.

Sursa: medicalxpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *