Mănăstirea Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt, comoara din Cerdac

Mănăstirea Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt, comoara din Cerdac

Cunoscutǎ îndeosebi pentru izvoarele cu ape tǎmǎduitoare, staţiunea Slǎnic Moldova adǎposteşte pe coamele munţilor înverziţi comori spirituale, locuri sfinţite cu rugǎciuni şi nevoinţe, cum este şi Mănăstirea Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt, din localitatea Cerdac, situatǎ la o altitudine de 900 de metri.

Ocrotitǎ  de  iubitul voievod moldovean, a cǎrui icoanǎ argintatǎ, în mǎrime naturalǎ, dǎ trǎinicie locului, ca o pecete a perenitǎţii, o promisiune peste veacuri, mǎnǎstirea  are o istorie relativ recentǎ (întrucât nu existǎ informaţii cǎ pe acel loc s-ar fi aflat în vechime alt aşezǎmânt monahal), dar bine ancoratǎ în viaţa locuitorilor din zonǎ.

Mǎnǎstirea Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt reprezintǎ înfǎptuirea nǎzuinţelor spirituale a doi români, Vasile şi Catinca Gavrilǎ, deveniţi cetǎţeni americani, susţinǎtorii principali ai construcţiei, care, în prezent, odihnesc la temelia sfântului locaş. Visul a început sǎ prindǎ viaţǎ în anul 2000, cu binecuvântarea Episcopiei Romanului, atunci când s-a deschis şantierul pentru începerea lucrǎrilor, de buna rânduialǎ a obştii, ocupându-se Protosinghelul Leonte Daniel.

Pentru a ajunge la mǎnǎstirea Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt, din localitatea Cerdac, situatǎ la o altitudine de 900 de metri., pelerinul trebuie sǎ strǎbatǎ  şase kilometri de drum forestier, pe Muntele Bolovanu, efort rǎsplǎtit cu prisosinţǎ.  Odatǎ ajuns pe vârful muntelui, el va îmbrǎţişa cu privirea panorama parcǎ desprinsǎ din rai şi se va putea reculege în paraclisul “Schimbarea la Faţǎ”. Astǎzi, construcţia bisericii este finalizată, fiind îmbrǎcatǎ într-o frumoasǎ catapeteasmǎ din stejar sculptat şi pictatǎ în frescă de un artist din zonǎ, Lichi Vică din Comăneşti.

Mica comunitate a vieţuitorilor de la mǎnǎstirea Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt, din localitatea Cerdac, situatǎ la o altitudine de 900 de metri.îmbinǎ ascularea şi rugǎciunea, într-un spaţiu binecuvânatat cu linişte şi o naturǎ desǎvârşitǎ, din care nu lipsesc îndeletnicirile proprii omului de la munte, care nu poate uita cǎ undeva, între cer şi pǎmânt, îl vegheazǎ chipul blând al sfinţilor.

Lavinia Roman

Date de contact mănăstirea „Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt”

Loc. Cerdac – Slănic Moldova, Jud. Bacău

Stareţ: protos. Daniel Leonte

Tel: 0768.19.78.54

www.eprb.ro

Citeşte şi: Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva

One thought on “Mănăstirea Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt, comoara din Cerdac

Comments are closed.