Implantul dentar, indicații pentru o recuperare rapidă

Implantul dentar, indicații pentru o recuperare rapidă

Pacienții care optează pentru implantul dentar se confruntă cu multe întrebări privind desfășurarea intervenției, dar, mai ales, privind viața lor după inserarea unui implant: ce au voie să mănânce, ce trebuie să facă pentru o recuperare rapidă, cum va decurge o zi obișnuită din viața lor odată ce vor avea implanturi dentare.

Din dorința de a veni în sprijinul pacienților care se regăsesc în situația descrisă mai sus, dar și pentru a încuraja pacienții să nu se teamă să opteze pentru un implant dentar, am creat un articol dedicat acestui subiect.

Ce este implantul dentar?

Implantul dentar constă în plasarea unor mici piese conice din titan în osul pacientului, cu scopul de a înlocui rădăcinile dinților care nu au mai putut salvați și care au fost extrași. Peste aceste noi rădăcini se va modela un nou dinte, având forma dintelui pierdut, ceea ce va reda funcțiile estetică și funcțională pierdute.

Cum se va desfășura intervenția chirurgicală de inserare a implantului dentar?

Intervenția are locul în blocul operator propriu OZONO (ceea ce înseamnă siguranță și confort pentru pacient) și presupune o perioadă de vindecare (7-10 zile) și osteointegrare (de la o lună până la șase luni) pentru a putea aplica apoi coroanele din zirconiu, ceramice sau protezele dentare. Deși este un proces delicat, nu apar de obicei complicații majore dacă se respectă instrucțiunile chirurgului.

În ce constă îngrijirea postoperatorie?

O recuperare rapidă și un tratament de succes depind de îngrjirea postoperatorie. Este important ca pacientul să fie implicat în îngrijirea postoperatorie, pentru a evita posibilele infecții și pentru a ajuta implantul dentar să rămână în stare perfectă. Astfel, recomandăm pacienților:

  • Să aplice gheață în zona implantului primele două zile după intervenție, pentru a reduce inflamația;
  • Să nu se spele pe dinți și să nu-ți clătească gura imediat după operație (începând cu a doua zi, gura poate fi clătită cu o apă de gură cu clorhexidină. În următoarele zile se permite periajul, însă trebuie evitată zona în care s-a inserat implantul);
  • Să consume lichide și alimente moi în primele 7 zile după intervenție, acestea să fie la temperatura camerei, niciodată fierbinți;
  • Să nu mestece alimentele în zona operată;
  • Să doarmă pe spate și cu capul ridicat (cu fața în sus);
  • Să evite alimentele și băuturile fierbinți;
  • Să evite fumatul și alcoolul în prima săptămână;
  • Să nu depună efort în primele 7 zile;
  • Să nu atingă implantul cu limba, degetul sau alte obiecte;

Simptome postoperatorii după o intervenție implant dentar

Există o serie de simptome după intervenția chirurgicală pentru implantul dentar care pot fi deranjante, însă care este absolut normal să apară. Pentru ca pacientul să nu se alarmeze, considerăm că este corect și necesar ca acesta să fie informat cu privire la simptomele pe care le poate avea:

  • Febra poate apărea în primele 72 de ore după intervenție;
  • Inflamația nu va scădea imediat, la unii pacienți această se poate menține și o săptămână;
  • Dureri de intensitate variabilă pot apărea, acestea pot fi ținute sub control cu medicația prescrisă de către chirurg. Dacă durerea este foarte intensă, iar medicamentele și gheața nu sunt de niciun folos, recomandăm să se contacteze medicul cât de curând posibil;
  • Pot apărea sângerări, compresele sterile (tifon) sunt esențiale pentru a stopa sângerarea. Acestea trebuie schimbate din 20 în 20 de minute. Recomandăm pacienților să țină compresele cât de apăsat posibil în zona implantului. Dacă totuși sângerarea nu se oprește, trebuie contactat medicul.

Cât durează recuperarea după implantul dentar?

Perioada postoperatorie diferă de la pacient la pacient, depinde de fiecare organism în parte. Recuperarea se observă treptat, dar, în mod normal, aceasta nu depășește trei săptămâni.

Citește și: Incrustațiile dentare

Intervenția doare?

Anestezia locală, sedarea conștientă intravenoasă sau inhalosedarea (la OZONO avem  o paletă variată de metode de combatere a durerii și anxietății) permite pacientului să nu simtă durere în timpul intervenției. Majoritatea pacienților au afirmat că o extracție dentară din trecut a fost mai dureroasă decât implantul dentar. Confortul maxim se obține prin sedarea intravenoasă. Pacientul practic se trezește fără să își amintească nimic din experiența avută în timpul intervenției

Implantul dentar schimbă viața pacientului printr-o îmbunătățire a funcționalității danturii și esteticii zâmbetului. Dacă se respectă recomandările postoperatorii, intervenția de implant dentar este un succes, iar rezultatele obținute schimbă, practic, viața pacientului.

La centrul medical OZONO, poți opta pentru implanturi dentare, dar și pentru a-ți rezolva toate problemele cu dantura. Echipa noastră acoperă cu succes toate ramurile medicinei dentare și este pregătită în permanență să găsească soluții pentru rezolvarea cazurilor complexe cu maximum de confort pentru pacient și minimum de timp petrecut de acesta în clinică.

Dacă îți dorești infornații suplimentare, nu ezita să ne contactezi completând formularul de mai jos. Te așteptăm cu drag!

www.ozono.ro

One thought on “Implantul dentar, indicații pentru o recuperare rapidă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *