Dermatita alergică de contact

Dermatita alergică de contact

Dermatita alergică de contact – care sunt simptomele și ce o poate declanșa?

Autor: dr. Alexandru Irina, Centrul Medical Atopyx Iași

Dermatita alergică de contact este o afectiune cutanata cauzată de anumiți factori care vin în contact cu pielea. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar reacționează împotriva unuia dintre acești factori declanșatori. Acest declanșator se numește alergen. Este nevoie doar de o cantitate mică de alergen să intre în contact cu pielea pentru a provoca o erupție cutanată.

Nu te-ai născut cu acest tip de alergie. Este necesar să fi intrat în contact anterior cu alergenul care a „stârnit” sistemul imunitar. Odată sensibilizată, pielea reacționează și se inflamează atunci când intră în contact suplimentar cu alergenul. Acesta este motivul pentru care poți dezvolta brusc o alergie cutanată la ceva cu care ai intrat în contact de multe ori înainte.

În general, sunt o mulțime de substanțe chimice sau pe bază de plante care pot sensibiliza  pielea. Roșeața, senzația de arsură sau mâncărimea sunt reacții normale ale pielii, de exemplu, la produsele de îngrijire personală, agenții agresivi de curățare sau substanțe dezinfectante.

Dermatita alergică de contact (uneori, numită pur și simplu „alergie de contact”) este însă diferită. Sistemul imunitar reacționează exagerat la anumite substanțe, uneori la contactul cu cantități foarte mici/expunere minimă, care în mod normal nu ar provoca o reacție.

Simptomele tipice includ:

  • erupție roșie, adesea fără margini clar definite;
  • inflamație, senzație de căldură locală;
  • mâncărime;
  • piele uscată, crăpată, îngroșată;
  • durere la nivelul pielii și senzație de piele care strânge (în reacțiile mai severe);
  • pot apărea vezicule – dacă veziculele se sparg, se va scurge un lichid iar ulterior se formează cruste care apoi se desprind.

La început, simptomele afectează numai zona corpului care intră în contact cu factorul declanșator. Frecvent leziunile descrise apar la nivelul mâinilor, în special pe degete și dosul mâinilor. Alte zone care pot fi afectate: pleoapele și buzele, gâtul și picioarele. Reacțiile alergice pot apărea ulterior și în alte părți ale corpului care nu au intrat în contact cu alergenul.

Te-ar putea interesa și: Atopyx – dermatologie și alergologie

De obicei, severitatea reacției alergice cutanate va depinde de substanța cu care pielea a intrat în contact și pentru cât timp.

Simptomele vizibile încep să apară doar în timp, după contactul repetat cu substanța. Spre deosebire de multe alte tipuri de alergii, reacția nu apare imediat, ci de obicei după una, până la trei zile. Erupția poate persista și săptămâni, chiar dacă nu te mai expui factorului declanșator.

Substanțele care declanșează de obicei alergii de contact:

  • metale (de exemplu, nichel și alte metale întâlnite în bijuterii, nasturi, catarame curele etc);
  • cauciuc – latex (în mănuși, elasticul din îmbrăcăminte);
  • adezivi (de exemplu, substanțele lipicioase din plasturi, gene false);
  • plante (de exemplu, mușețel);
  • mirosuri (în produse cosmetice, cum ar fi rujuri, parfumuri și săpunuri);
  • coloranți din materiale textile;
  • agenți de curățare și solvenți;
  • uleiuri esențiale;
  • medicamente care se aplică pe piele;
  • anumite substanțe utilizate în vopseaua de păr, soluții pentru permanent, ojă etc.

Unele produse pot provoca reacții doar atunci când pielea este expusă la soare (fotosensibilitate). Aceste produse includ loțiuni pentru bărbierit, unele creme cu factor de protecție, parfumuri, uleiul din coaja de lime, produse ce conțin gudron de cărbune etc.

Alergiile de contact pot duce la reacții severe ale pielii sau pot prezenta complicații în timp (infecții cutanate suprapuse, angioedem, rar anafilaxie). Dacă prezinți simptome de dermatită de contact, cel mai bine este să consulți un medic specialist pentru a primi un diagnostic corect, orientare în evitarea alergenului și tratament corespunzător. În urma consultației, medicul alergolog va discuta despre oportinitatea testărilor alergologice de identificare a agentului cauzal.

www.atopyx.ro