Particulele de plastic dăunează sănătății intestinale și imunității (studiu)
Particulele de plastic se pot acumula în intestinele șoarecilor și pot afecta sănătatea intestinală și sistemul imunitar, este concluzia la care au ajuns oamenii de știință.
Studiul, condus de cercetătorii de la Institutul de Ecologie Aplicată al Academiei Chineze de Științe, publicat în revista Environment International, a expus șoarecii la micro/nanoplastice de polistiren (PS-MNP) prin gavaj oral timp de 28 de zile.
PS-MNP-urile sunt fragmente de plastic cu diametre cuprinse între un nanometru și cinci milimetri, care pot fi eliberate în mediu prin degradarea deșeurilor de plastic.
Cercetătorii au descoperit că PS-MNP-urile s-ar putea acumula în intestinele șoarecelui și ar putea modifica semnificativ compoziția și metabolismul microbiotei intestinale, comunitatea de microorganisme care trăiesc în tractul digestiv. Acest lucru a dus la o creștere a bacteriilor potențial dăunătoare și la o scădere a bacteriilor benefice din intestin. Astfel, crește riscul de infecție.
Te-ar putea interesa și: Grăsimi alimentare bune și rele
PS-MNP-urile au perturbat, de asemenea, funcția barierei intestinale. Aceasta este un strat de celule și mucus care protejează intestinul de substanțele nocive și agenții patogeni. PS-MNP-urile au redus expresia proteinelor care mențin joncțiunile strânse dintre celule și stratul mucoasei. Acest lucru a condus la inflamație și leziuni tisulare în intestin.
În plus, PS-MNP-urile au inhibat diferențierea celulelor T, un tip de globule albe care reglează răspunsul imun. PS-MNP-urile au redus, de asemenea, secreția de imunoglobuline A, un tip de anticorp care protejează suprafețele mucoasei de agenți patogeni.
Cercetătorii au mai descoperit că efectele particulelor de plastic asupra intestinelor de șoarece depind de dimensiunea particulelor și de timpul de expunere. Particulele de plastic mai mici și timpul de expunere mai lung au cauzat daune și inflamații mai severe.
Studiul sugerează că micro- și nanoplasticele pot reprezenta o amenințare serioasă pentru sănătatea umană. Oamenii și animalele le pot ingera cu ușurință prin alimente și apă. Sursa: sciencedirect.com