Meningita la copii: cauze, simptome şi tratament
Meningita apărută în rândul copiilor este o afecțiune severă, care poate determina numeroase complicații în evoluție. În absența administrării tratamentului corespunzător, poate fi fatală. Din cauza gravității situației, meningita la copii reprezintă o urgență medicală care necesită tratament precoce.
Ce este meningita?
Meningita reprezintă o inflamație a meningelor, mucoasele care învelesc creierul și măduva spinării.
Care sunt cauzele apariției meningitei?
Cauzele diferă în funcţie de tipul de meningită. De regulă, infecţiile virale sunt cauza cea mai comună pentru apariţia meningitei, însă alte cauze pot fi infecţiile bacteriene sau, mai rar, infecţiile fungice.
Din punct de vedere al prognosticului, meningita bacteriană este forma de boală cea mai severă, cu simptomatologie zgomotoasă și evoluție marcată de numeroase complicații, în absența tratamentului corespunzător. În schimb, meningita virală are un tablou clinic mai estompat, este asemănătoare gripei sau răcelilor și rămâne adesea nediagnosticată.
- Meningita bacteriană, mai rar întâlnită în practica pediatrică, fiind determinată de anumite bacterii precum pneumococul, meningococul, listeria sau streptococul de tip B, este cea mai severă formă de meningită. Streptococul de tip B poate duce la meningită neonatală dacă este contactat de făt în timpul nașterii sau imediat după și nu este tratat corespunzător.
- Meningita virală este mult mai frecvent întâlnită în pediatrie și este determinată de diferite tipuri de virusuri, precum poliovirus, virusul Coxsackie, virusul herpetic. Incidența maximă a meningitei virale a fost înregistrată pe perioada verii sau la începutul toamnei.
Cum se transmite meningita?
Ambele forme de meningită sunt contagioase și se pot transmite în urma contactului cu o persoană bolnavă, pe cale respiratorie (tuse, strănut) sau cutanată (atingerea obiectelor contaminate, folosite anterior de către o persoană bolnavă).
Care sunt simptomele meningitei?
Simptomele meningitei pot fi similare la început cu cele ale gripei, însă, de regulă, simptomele meningitei bacteriene sunt mult mai severe, iar simptomele pot să difere în funcție de vârstă și se pot dezvolta pe parcursul a câtorva ore sau zile.
La copiii cu vârsta peste doi ani simptomele meningitei pot fi: febră foarte mare (38 grade Celsius sau mai mult), cefalee severă, rigiditate a gâtului, respirație rapidă, somnolenţă, fotofobie, greaţă, vărsături, dureri musculare sau articulare, stări de confuzie, convulsii.
În cazul bebeluşilor, meningita se poate manifesta astfel: febră mare, plâns excesiv, somnolenţă accentuată, iritabilitate, refuzul alimentaţiei, rigiditate a gâtului şi corpului, bombarea fontanelei.
Care sunt factorii de risc în apariţia meningitei?
- Nevaccinarea (mai mulți factori infecţiosi împotriva cărora există vaccin pot să determine meningita).
- Vârsta – meningita virală apare cu precădere la copiii sub cinci ani, în timp ce meningita bacteriană apare mai des la persoanele sub 20 de ani.
- Colectivitatea – cum este cazul şcolilor şi grădiniţelor, unde meningita se poate transmite de la un copil la altul.
- Sarcina – femeile însărcinate au un risc de apariţie a meningitei fungice crescut. De asemenea, creste şi riscul de avort sau naştere prematură.
- Sistemul imunitar slăbit poate favoriza apariţia meningitei.
Ce complicații pot să apară în cadrul unei meningite?
Complicaţiile meningitei pot fi severe și este esenţial ca tratamentul să fie efectuat într-o etapă incipientă a bolii pentru a le preveni. Când meningita nu este tratată la timp, creşte riscul de apariţie a convulsiilor şi a leziunilor neurologice permanente.
Complicaţiile meningitei pot fi: pierderea auzului, dificultăţi de memorare, leziuni ale creierului, probleme ale mersului, deces.
În ceea ce priveşte vârsta, grupele cu risc ridicat de apariţie a meningitei sunt copiii cu vârsta mai mică de cinci ani, tinerii şi adolescenţii care au între 16 şi 25 de ani.
Cum se diagnostichează meningita la copii?
Diagnosticul de meningită în rândul copiilor se pune pe baza manifestărilor clinice prezentate anterior și pe baza informațiilor obținute în urma efectuării unor investigații paraclinice, precum puncție lombară, tomografie computerizată de craniu sau radiografie simplă de craniu.
Cum se tratează meningita?
- Tratamentul meningitei virale este simptomatic, poate fi administrat și acasă. Constă în administrarea de antiinflamatoare (precum Paracetamol, Ibuprofen), antipiretice, analgezice (Algocalmin) și consumul unor cantități crescute de lichide.
- Tratamentul meningitei bacteriene presupune administrarea de antibiotice și necesită spitalizare. În cadrul meningitei bacteriene poate apărea hipertensiunea intracraniană. Aceasta poate fi redusă și combătută prin administrarea anticonvulsivantelor, a corticosteroizilor (precum Dexametazonă) și oxigenoterapie (intubare sau administrare de oxigen pe mască.
- Tratamentul meningitei fungice constă în administrarea de medicamente antifungice.
Pot să existe situaţii în care cauza care a declanşat apariţia meningitei nu este clară. Medicul poate recomanda un tratament antiviral sau cu antibiotice până când este aflată cauza.
Cum poate fi prevenită meningita la copii?
Prevenirea meningitei la copii se poate realiza, în primul rând, prin respectarea cu strictețe a unui regim igieno-alimentar corespunzător. Acesta presupune respectarea următoarelor aspecte:
- Menținerea permanentă a igienei corporale. Spălarea pe mâini înainte de fiecare masă, spălarea hainelor ori de câte ori este nevoie, băi sau dușuri zilnice.
- Alimentație sănătoasă și echilibrată.
- Respectarea orelor de somn.
- Evitarea aglomerațiilor.
- Evitarea punerii copilului în contact cu persoane bolnave.
- Administrarea tratamentului corespunzător în cazul infecțiilor respiratorii superioare.
Imunoprofilaxia este o altă metodă de prevenire a meningitelor la copii. Aceasta se poate realiza prin vaccinarea copilului conform programului de vaccinare implementat în țara noastră. Printre vaccinurile care trebuiesc administrate copiilor mici se numără vaccinul meningococic (care oferă protecție împotriva Neisseria meningitidis), vaccinul rotaviral, vaccinul hepatitic, vaccinul varicelic, vaccinul gripal, vaccinul pneumococic, vaccinul HPV, vaccinul poliomielitic, vaccinul împotriva oreionului și a tusei convulsive.
Acesti agenti patogeni pot determina fie direct, fie indirect, ca si complicatii aparitia meningitei, iar vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenție.
Meningita este o urgență! Dacă copilul dumneavoastră are semnele bolii sau la grădinița lui este semnalat un caz, mergeți cât mai repede la medic pentru a fi evaluat!