Tantrum-ul, ce este și cum îi facem față?

Tantrum-ul, ce este și cum îi facem față?

Primul lucru pentru a gestiona crizele de tantrum la copii este să le înțelegem cauza. Nu este întotdeauna atât de ușor pe cât pare, deoarece crizele de furie, așa numitele tantrumuri la copii, sunt generate de o mulțime de lucruri diferite: frică, frustrare, oboseală, suprastimulare etc.

Ce este un tantrum?

Tantrumurile apar atunci când cei mici nu își pot exprima corect frustrările sau supărările și răbufnesc cu o furie extremă. Principalele manifestări întâlnite sunt: plâng, țipă, lovesc cu mâinile și cu picioarele, pleacă de lângă părinți, se așează pe jos, dau din picioare. În cazuri extreme vomită sau chiar își țin respirația.

La ce vârstă apar aceste crize?

Peste 87% dintre copii au cel puțin o dată astfel de momente,  între vârstele de 2 și 4 ani. Vârful de manifestare a crizelor de tantrum este în jurul vârstei de 3 ani. Frecvența și intensitatea lor încep să scadă după 4 ani.

De ce apare un tantrum?

Principalele cauze care declanșează o criză de tantrum sunt legate de starea emoțională a copilului. De cele mai multe ori, copilul are o criză de tantrum atunci când nevoile emoționale nu îi sunt îndeplinite, când caută atenție, simte lipsa părinților și are nevoie de prezența lor. De asemenea, aceste stări pot fi provocate de faptul că acesta e obosit, îi este foame sau nu se simte confortabil într-o anumită situație.

Tantrumurile la 2 ani sunt deseori rezultatul frustrării pe care copilul o simte încercând să înțeleagă ceea ce se petrece în jurul lui – schimbările prin care trece el sau familia sau neputința de a obține un lucru pe care și-l dorește.

În general, un episod de tantrum durează 10 – 30 minute și se manifestă prin lacrimi și crize de furie. Tantrumurile pot apărea chiar și la copiii de un an și jumătate. În unele cazuri pot dura chiar și până la vârsta de 10 ani.

Ce semne prevestesc un tantrum?

La începutul unui tantrum, există câteva semne prevestitoare: tonul celui mic devine mai ridicat, este mai agitat, se încruntă și pare că nu are deloc răbdare. E important  ca parintii să discute permenent cu copilul despre reguli și ce urmează să se întâmple. Să nu fie pus niciodată în fața unui fapt împlinit, în special atunci când se știe că este vorba de un subiect sensibil.

Cum se abordăm tantrumurile?

Dacă părinții se așteaptă la o soluție magică din partea specialiștilor, e bine de știut că, din păcate, tantrumurile pot fi rareori oprite, deoarece majoritatea copiilor investesc toată energia de care dispun în respectivul moment. Soluția nu este, așadar încercarea de a opri o criză de furie, ci de a o preveni. Ca părinte, acest lucru nu înseamnă să nu îi refuzi niciodată nimic copilului, de teama de a nu face un tantrum, ci să știe să îl „citească” foarte bine.

Cum se pot evita crizele de tantrum?

Tantrumurile la 2 ani pot fi prevenite într-o anumită măsură, mai ales când se stie ce anume le declanșează. Câteva idei care pot fi de folos:

  • Acordă-i atenție și apreciază-l pentru ce face. Chiar dacă vorbim de un copil mic, spune-i copilului că s-a descurcat bine în diferite situații. Laudă-l când a făcut ceva bine și felicită-l pentru comportamentul pozitiv.
  • Oferă-i copilului control asupra vieții sale. Oferă-i opțiuni minore, cum ar fi:„Vrei suc de portocale sau suc de pere?” sau ”Vrei să porți bluza roşie sau pe cea albă? ”.
  • Distrage-i atenția copilului când își dorește ceva ce nu e permis. Profită de durata scurtă de atenție a micuțului tău și oferă-i altceva în loc de ceea ce nu poate avea. Începe o nouă activitate pentru a o înlocui pe cea frustrantă sau interzisă. Sau, pur și simplu, schimbă mediul. Du copilul afară sau înăuntru sau mută-te într-o altă cameră.
  • Ajută copilul să învețe noi abilități pentru a reuși. Copiii se frustrează foarte mult atunci când își propun ceva și nu reușesc. Tocmai de aceea în momentul în care observi că își dorește ceva, ajută-l să facă acel lucru. Ajutați copiii să învețe să facă lucruri.
  • Cunoaște limitele copilului. Dacă știi că micuțul este obosit, nu este cel mai bun moment să mergi la cumpărături sau să mergeți în vizită la cineva. În aceste cazuri, probabilitatea să aibă o criză de tantrum este foarte mare.
  • Încearcă să afli ce a generat un tantrum. Copilul poate fi obosit sau înfometat și de aceea se manifestă așa, caz în care soluția este la îndemâna părintelui sau a persoanei care se ocupă de el. Sau, e posibil să fie invidios pe ceva ce are sau pe ce face un alt copil, ori pur și simplu are nevoie de atenție, cum ar fi de o îmbrățișare și nu știe cum să o ceară.

Compromisurile pot alimenta viitoarele manifestări!

Dacă părinţii vor soluționa crizele de tulburări de personalitate ale copilului oferindu-i întotdeauna ce își dorește, nu vor face decât să le alimenteze. Ele pot deveni o problemă pentru cel mic, deoarece poate ajunge cu ele chiar și la vârste mai mari. Unii copii cu tantrumuri gestionate greșit ajung cu ele chiar și în adolescență. Așadar, ca părinte, este important să ofere, în primul rând, ce știe că are nevoie, și doar rareori ceea își dorește, și doar atunci când situația îți permite, fără să devină o obișnuință.

Ce efecte are tantrumul pe termen lung?

Deși par chinuitoare pentru copil, aceste manifestări îl ajută să se elibereze de stres, frustrare și energie negativă. Părintele trebuie să îi permită să se descarce, încercând să discute cu el fără a pune paie pe foc. Dacă nu știe cum să se descurce cu cel mic în perioada tantrumurilor, cel mai bine este să ceară sfatul medicului pediatru, pentru a se asigura că are o abordare corectă.

Crizele de tantrum reprezintă o etapă normală în dezvoltarea copilului și nu trebuie văzute ca fiind un aspect negativ. Încercați pe cât posibil să-l susțineți. Explicați-i cu blândețe ce îi este permis și ce nu. În orice caz, fiți consecvenți atunci când luați o măsură.

Autor: Dr. Lavinia Rusu, medic specialist pediatrie la Policlinica Providența

www.providentamedical.ro