Feniculul, efecte terapeutice

Feniculul, efecte terapeutice

Feniculul se aseamănă cu anasonul, chimenul și mărarul. Toate, din aceeași mare familie, Apiaceae. Și ca plante aromatice, apar frecvent în rețetele gastronomice. Ne vom opri însă asupra celor mai interesante și totodată utile efecte naturiste ale feniculului.

Diuretic și depurativ

Este un diuretic natural cu efecte depurative. Datorită conținutului scăzut de sodiu, feniculul vine în sprijinul cui are probleme de retenție hidrică și de celulită. Pe când concentrația ridicată de apă și potasiu, favorizează diureza.

Digestiv și carminativ

Proprietățile digestive și carminative îi sunt cunoscute din Antichitate. Planta reușește să contracareze procesele de fermentație, reducând gazele intestinale și ajutând la combaterea balonărilor. Nu degeaba apare integrat în ceaiuri împotriva colicilor pentru bebeluși.

Echilibrare hormonală

Estrogenii se găsesc în mod natural în fenicul, aspect ce justifică efectul de balansare a valorilor hormonale feminine, având rol central în reglarea ciclului menstrual și impact asupra capacității de procreare.

Controlarea greutății

La cele 31 de calorii / 100 grame, dă o mână de ajutor cui vrea să slăbească. Pe de altă parte, bogăția de fibre alimentare (3,1 g / 100 g) îi justifică o poziție de seamă printre alimentele super sățioase și care reduc apetitul. Cu alte cuvinte, poate deveni un optim aliment pentru cine ține la forma fizică și vrea o ”corecție” a siluetei.

Citește și: Când optăm pentru fațetele dentare?

Imunostimulant

Trăgând cu ochiul înspre tabelul cu valori nutriționale USDA, vei înțelege că reprezintă și o sursă excelentă de vitamina C (12 g / 100 g). Acidul ascorbic sau vitamina C este un potent antioxidant, cu o contribuție serioasă în protecția celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Expectorant

Feniculul își dovedește utilitatea și în ce privește aparatul respirator, mai exact în caz de bronșite și tuse. Totul se explică prin prezența compușilor cu activitate expectorantă. În special semințele ajută la eliminarea secrețiilor, la eliberarea căilor respiratorii, garantând recuperarea mai rapidă.

Alte proprietăți:

  • Stimulează peristaltismul intestinal, înlăturând problemele de constipație.
  • Încurajează producerea sucurilor gastrice și a bilei.
  • Reduce inflamația stomacului și intestinului (este potrivit și în sindromul intestinului iritabil).
  • Facilitează corecta absorbție a nutrienților.

Sursa: faunusplant.ro / Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *