Parodontoza, tratamentul de încredere cu Emdogain

Parodontoza, tratamentul de încredere cu Emdogain

Parodontoza este una dintre afecțiunile dentare ce afectează cel mai mult pacienții, mai ales din punct de vedere psihic, și care, de-a lungul timpului, a reprezentat subiect de studiu pentru cercetătorii ce și-au setat ca obiectiv găsirea aliatului în boala parodontală, util în regenerarea țesuturilor pierdute din cauza acestei afecțiuni. Prin țesuturi afectate ne referim atât la țesuturi dure (os și cement radicular), cât și la țesuturi moi (gingie și ligamente parodontale – cele ce țin dintele în os).

Odată cu trecerea anilor știința a evoluat, iar progresele privind parodontoza au apărut și ele. Așa a apărut și Emdogain, tratamentul de încredere ce poate reprezenta salvarea pentru mulți dintre pacienții diagnosticați cu parodontoză.

Ce este Emdogain?

Emdogain este un gel format din derivați din matricea proteică a smalțului, sintetizați din țesuturile embrionare ale porcinelor. Asemănarea între aceste proteine și cele umane este atât de mare, încât provoacă un răspuns biologic din partea corpului nostru.

Emdogain funcționează prin generarea unei inducții pentru regenerarea țesutului adevărat și corect al aparatului de inserție (țesutul conjunctiv, gingiile și osul care ne înconjoară și ne susțin dinții). Regenerarea țesuturilor este o procedură efectuată în medicina dentară pentru a menține sau genera un nou țesut (în acest caz, întregul aparat de inserție a dinților).

Prin urmare, s-a demonstrat că acest gel determină un grad important de regenerare, cel mai mare beneficiu fiind creșterea stabilității, fie pentru implant, fie pentru dinte.

În ce constă intervenția?

După ce medicul specialist parodontolog a efectuat testele necesare și a pus diagnosticul de defect osos, este necesară regenerarea țesutului pierdut.

Etapa 1: Igienizarea minuțioasă prin chiuretaj în câmp deschis, astfel încât țesuturile din zonă să fie curățate și dezinfectate, pentru a evita orice tip de infecție.

Etapa 2: În aceeași intervenție chirurgicală, Emdogainul va fi plasat în jurul dinților și lipit de osul existent, pentru a regenera țesuturile (os, ligamente parodontale și țesuturi moi – gingie). Odată finalizată intervenția, pacientul poate reveni la viața normală, însușindu-și o igienă impecabilă acasă, astfel încât să nu existe microbi restanți care ar putea periclita reușita tratamentului.

Intervenția este ușor de suportat, iar inflamația postoperatorie este redusă. Nu au fost înregistrate reacții adverse sau răspunsuri imune la tratament.

După aproximativ cincisprezece zile, dacă totul a decurs conform așteptărilor, aproximativ 75% din defectul osos va fi acoperit cu țesut nou, adică noile structuri din jurul dintelui vor fi fixate și astfel se va obține stabilitatea dorită a dintelui sau implantului. Timpul de acțiune este îndelungat, regenerarea se produce chiar și după un an.

Căror pacienți le este recomandat acest tratament pentru parodontoză?

Acest tratament chirurgical de regenerare este indicat în situații sau cazuri clinice în care există o pierdere semnificativă de țesut (os sau gingie).

Tratamentul este recomandat pacienților cu boală parodontală complexă, cu evoluție îndelungată, care prezintă defecte osoase mari, pierzând mult din suportul osos al dintelui sau implantului. Cu acest gel reușim să câștigăm parțial suportul pierdut, și, astfel, să salvăm dintele sau implantul pentru o perioadă de timp.

Care este rata de succes a tratamentului?

Rata de succes a intervenției este peste 70%. Trebuie însă subliniat că vorbim de un tratament complex, ce necesită mai multe faze și un timp îndelungat de stabilizare pentru a vedea rezultatele finale.

Boala parodontală poate fi tratată, mai ales atunci când este tratamentul este început în stadii precoce și realizat de către medicul specialist parodontolog. Te așteptăm în Iași, la OZONO, unde împreună vom alege planul de tratament potrivit pentru tine, să-ți redăm puterea de a zâmbi din nou cu încredere.

Autor: Dr. Mugur Cojocaru, Medic Specialist Parodontolog

Sursă foto: straumann.com

Citește și: Implanturile zigomatice