Sânzienele, remedii interne și externe
Sânzienele au nenumărate proprietăți. Dintre acestea menționăm efectele: depurative, diuretice, colagoge (favorizeaza secretia bilei), astringente, cicatrizante, antiinflamatoare și vulnerare (grăbesc vindecarea rănilor), sudorifice.
Indicații terapeutice
- Afecțiuni dermatice canceroase: plăgi canceroase pe piele, limbă și laringe.
- Boli cutanate: răni, furuncule, pecingine, ulcerații, eczeme zemuinde, râie, acnee, psoriazis, alte erupții tegumentare.
- Boli ale sistemului nervos: nevroze, epilepsie, isterie, insomnie, vertije.
- Boli digestive: icter, calculoza biliară, curață ficatul și pancreasul de toxine.
- Boli renale-genitale: elimină calculii, nisipul și deșeurile toxice din rinichi și vezica urinară, edeme, afecțiuni ale uterului, efecte afrodisiace.
- Boli cardiace: reglează circulația sângelui la bătrâni.
- Afecțiuni ale glandelor tiroide și ale corzilor vocale.
- Tumori ganglionare, dureri reumatice, boli de metabolism: obezitate, anemie.
Forme de utilizare
UZ INTERN
- Infuzie din 15-20 g de vârfuri înflorite la 1 litru de apă clocotită; se lasă să infuzeze 10-15 minute, se strecoară și se beau 1-2 ceaiuri călduțe pe zi, dintre care unul înainte de culcare, având efecte sedative și antispasmodice în cazul dereglărilor neuro-vegetative (insomnie, isterie, epilepsie) și eruptii tegumentare și efecte diuretice în combaterea unor boli renale și genitale (retenție urinară, calculoză renală, afecțiuni ale uterului).
- Infuzie din amestecul, în părți egale, cu sânziene + urzică moartă + splinută (Solidago virgaurea) din care se pune 1 lingură la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 2-3 minute și se consumă 3-4 căni pe zi de către persoanele cu insuficiență renală care necesită dializă și persoanele cărora li s-a extirpat un rinichi, având efecte foarte bune în reglarea funcției rinichiului sănătos.
- Infuzie din 1 lingură de herba uscată și mărunțită de sânziene la 250 ml de apă clocotită; după infuzare timp de 2 minute se strecoară și se adaugă infuzia preparată separat dintr-o lingură de amestec format din 300 g de gălbenele + 100 g de coada șoricelului + 100 g de urzică moartă, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. După infuzare de 2 minute, se strecoară și se amestecă cele două infuzii, din care se beau 4-6 căni pe zi sau câte 1 lingură la intervale de 20 de minute, în caz de cancer al limbii sau cancer laringian.
- Pulbere din plantă din care se ia câte un vârf de cuțit pentru calmarea nervilor.
Citește și: Arterita, tratamente naturale
UZ EXTERN
- Decoct din 60-100 g de sânziene uscate și mărunțite la 1 litru de apă rece; se fierbe 15 minute la foc potrivit, se strecoară și se folosește sub formă de băi locale sau spălături, în diferite afecțiuni ale pielii (pecingine, acnee, ulcerații vechi, răni zemuinde greu vindecabile) și în reumatism.
- Infuzie din plantă proaspată sau uscată de dragaică folosită pentru gargară în amigdalită, faringită, afecțiuni ale corzilor vocale și ale glandei tiroide.
- Suc proaspăt din plantă spalată și trecută prin extractor, care se picură pe plăgi cutanate și cancer de piele, lăsând să se usuce treptat.
- Pulbere din frunze și flori uscate și măcinate care se presară pe piele, cu efect cicatrizant în caz de eczeme, psoriazis, ulcere vechi, tumori ganglionare și plăgi canceroase.
- Unguent preparat din 2 părți margarină, încălzită ușor pe baia de apă, peste care se toarnă 1 parte suc proaspăt. Se amestecă bine, până la omogenizare, iar dupa răcire se păstrează în frigider și se aplică local, pe zonele afectate de cancerul pielii.
Autor: Prof. Univ. Dr. Dr. H. C. Constantin Milică
Foto: Margareta G (pixabay.com)