Aportul caloric de sărbători
Autor: Mariana Chelariu, specialist în Nutriţie şi Dietetică
Aportul caloric din această perioadă sigur va crește. Dar ce se poate face pentru a-l limita?
De la Ajunul Craciunului până la Anul Nou, mâncarea este principala vedetă, fie că petrecem sărbătorile în familie, fie că mergem în vizite sau vacanţe, peste tot suntem aşezaţi la mese îmbelşugate.
Tradiţiile şi obiceiurile româneşti sunt frumoase, doar că se ajunge uneori la o prea mare cantitate de mâncare, aportul caloric este mare şi se pot pierde din vedere alte lucruri mai valoroase.
Mai mult de 50% din populaţie se îngraşă în timpul sărbătorilor de iarnă, însă este o mare diferenţă între 1 şi 5 kilograme. Dar asta nu înseamnă să nu mănânci nimic, important este să alegi inteligent, doar ce merită cu adevărat.
Ce se poate face pentru a limita aportul caloric?
- Luaţi un mic dejun cât mai uşor, bazat pe iaurturi şi brânzeturi slabe, un fruct, un ceai sau o cafea.
- Alegeți produsele mai deosebite, nu cele pe care le consumați în orice zi (orez, cartofi, cascaval, etc).
- Printre tradiționalele aperitive, răcitura de pui sau curcan este o alegere bună, alături de tobă sau leber.
- Porţia corectă pentru sarmale este de 2-4 bucăţi, în funcţie de dimensiunea lor.
- Dacă vă place salata de boeuf, limitaţi-vă la 2 linguri şi eliminaţi pâinea. Înlocuiţi maioneza cu sos de muştar şi smântână.
- Friptura care se face la cuptor cu mirodenii și vin, sau o bucată mică de cârnaţi, e bine de consumat alături de o salată de crudități sau o porție de murături, eliminând garnitura din cartofi sau orez și pâine.
- Pentru că este sărbătoare și pentru că sunt delicioase, alegeți la desert, la o singură masă, o felie de cozonac sau o porție de tort sau o porție de prăjituri de casă, fără fructe sau bomboane în plus, și nu zilnic.
- Atenția la alcool, pe lângă aportul caloric propriu, apropiat de cel al grasimilor, stimulează transformarea în grăsime de depozit a tuturor caloriilor din produsele alimentare cu care este asociat. Limitaţi-vă la 1-2 pahare de vin sau şampanie. În rest, beţi apă plată sau minerală.
Şi un tips pentru a ține sub control aportul caloric: îmbrăcaţi-vă cu haine strânse pe talie!! Cu siguranţă va fi greu şi necomfortabil să consumaţi o cantitate generoasă de alimente. Nu uitati de miscare: găsiţi-vă orice ocazie pentru o ieşi din casă şi a vă plimba
Nu există alimente periculoase pentru siluetă şi sănătate, cantitatea consumată face diferenţa!
Să aveţi sărbători cu bucurie alături de cei dragi!
Citește și: Orez cu creveți și turmeric
One thought on “Aportul caloric de sărbători”