Barnovschi, biserica unui martir

Barnovschi, biserica unui martir

Biserica Barnovschi din Iaşi, fostă mănăstire, e un lăcaş vechi, menţionat încă din vremea hrisoavelor cronicarului Miron Costin.

În anul 1627 domnitorul Moldovei, Miron Barnovschi, a început clădirea mănăstirii, pe care o va închina cetăţii Ierusalimului. Ctitorul ei avea să devină, în 1633, martir prin decapitarea pentru creştinism, căci a refuzat propunerea sultanului Murad al IV-lea de a se lepăda de credinţa sa și de a îmbrățișa islamul în schimbul cruţării vieţii.

În 1653 aflăm din descrierea făcută de Paul de Alep că aşezământul domnitorului este construit din piatră de calcar, având un pridvor închis, cu o turlă deasupra. Peste ani, au apărut transformări radicale în ceea ce priveşte aspectul, mai ales în perioada comunistă, ajungându-se până la expropieri de terenuri şi imobile.

Dat fiind că s-a construit până aproape de Biserică, structura a fost compromisă, astfel că s-a recurs la câteva lucrări de salvare a monumentului: Turnul Clopotniță a fost consolidat, s-a montat Sfânta Cruce pe acoperiș, au fost amenajate (şi înmiresmate) curtea şi grădina Bisericii cu trandafiri de diferite culori şi copaci de ornament, s-a făcut mobilierul din Biserică etc. Deşi bolţile vechi au dispărut, astăzi se văd două din ferestrele pronaosului zidite parţial.

Pictura interioară originală nu s-a mai păstrat, aşa încât “fiinţează” din 1880. Din zugrăveala veche nu au mai rămas decât portretul ctitorului și cel al mamei sale Elena, monahia Elisabeta. Cea mai veche icoană este cea a Hramului „Adormirea Maicii Domnului”, din anul 1734, pictată de un autor necunoscut și îmbrăcată în metal argintat, pe alocuri cu aur suflat.

Icoana Sfântului Ioan Botezătorul datează din 1791 şi are mai mult elemente clasice, cum ar fi cutele hainelor sau peisajul, fundalul de arbori cu nişte coroane bogate.

Un alt hram al Bisericii Barnovschi este şi cel al Sfinților Părinți Ioachim și Ana (9 septembrie), de aceea ne atrage atenția icoana „Sfintei Ana cu Maica Domnului în brațe”, făcătoare de minuni, care datează încă de la începuturile ctitoriei aproape, din 1625. Icoana care aduce minuni este realizată pe lemn și îmbrăcată în metal argintat.

Autor: Maria Luisa Ţuculeanu

www.barnovschi.mmb.ro

Citeşte şi: Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

2 thoughts on “Barnovschi, biserica unui martir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *