Sănătatea mintală poate afecta inima

Sănătatea mintală poate afecta inima

Potrivit unui nou studiu, publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, adulții tineri care raportează că sunt deprimați sau au o sănătate mintală precară au rate mai mari de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și risc de boli de inimă în comparație cu alții.

„Când ești stresat, anxios sau deprimat, s-ar putea să te simți copleșit și ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc. De asemenea, este obișnuit ca depresia să poată duce la alegeri proaste de viață, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, dormit mai puțin și nu fii fizic. Toate acestea vă afectează negativ inima”, spune Garima Sharma, profesor asociat de medicină la Johns Hopkins Medicine și autorul principal al studiului.

Cercetătorii au analizat date de la peste jumătate de milion de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 49 de ani. Sondajul a fost realizat între 2017 și 2020.

1 din 5 adulți au raportat depresie sau depresie frecventă

Factorii de risc includ hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, supraponderalitatea sau obezitatea, fumatul, diabetul, activitatea fizică și dieta deficitară. Persoanele care au avut doi sau mai mulți dintre acești factori de risc au fost considerate a avea o sănătate cardiovasculară precară.

Pentru imagistică cardiacă Centrele Scan Expert vă stau la dispoziție cu Rezonanță Magnetică și Computer Tomograf. Programări și detalii la 0745.200.665 | 0745.200.568 | www.scanexpert.ro

Unul din cinci adulți a spus că a avut depresie sau s-a simțit frecvent deprimat. Autorii studiului au remarcat că ar fi putut exista rate mai mari în ultimul an de analiză, care a fost primul an al pandemiei de Covid-19.

Studiul constată că, în comparație cu persoanele care nu au raportat nicio zi de sănătate mintală precară în ultimele 30 de zile, cei care au raportat până la 13 zile de sănătate mintală precară au avut un risc de 1,5 ori mai mare de boli cardiovasculare, în timp ce cei care au avut peste 14 zile aveau un risc dublu.

Dovezi abundente leagă bolile cardiovasculare și depresia

Asociațiile dintre sănătatea mintală precară și bolile cardiovasculare nu diferă semnificativ în funcție de gen sau zonă rezidențială (urban/rural). Descoperirile se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care leagă bolile cardiovasculare de depresie la adulții tineri și de vârstă mijlocie. Ele sugerează că relația dintre cele două poate începe la vârsta adultă timpurie.

Te-ar putea interesa și: Alzheimer depistat cu un test de sânge

Potrivit autorilor, relația dintre depresie și bolile de inimă este o stradă cu două sensuri. Depresia crește riscul de probleme cardiace, iar persoanele cu boli de inimă suferă de depresie. De aceea, ei recomandă îmbunătățirea screening-ului și monitorizării bolilor cardiovasculare la persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală și invers, pentru a îmbunătăți sănătatea generală a inimii.

DE REȚINUT!

La nivel global, se estimează că 5% dintre adulți suferă de depresie. Una din opt persoane are o tulburare mintală.

A te simți deprimat, a te simți rău sau a avea spiritul scăzut nu este întotdeauna sinonim cu depresia. Depresia este o boală corespunzătoare unei tulburări a funcționării neurologice a creierului.

Se manifestă prin tristețe anormală și prelungită, pierderea plăcerii („anhedonie”), precum și alte semne asociate. Riscul este personal, social, profesional și uneori vital (sinucidere).

Sursa: Jurnalul Asociației Americane a Inimii

2 thoughts on “Sănătatea mintală poate afecta inima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *