Mircea Eugen, nostalgia timpului în fluiditatea culorilor

Mircea Eugen, nostalgia timpului în fluiditatea culorilor
Eugen Mircea - Peisaj bucovinean

După o vreme mohorâtă, soarele dăruiește lumină și bucurie pe strada Lăpușneanu din Iași. Oamenii în ținută de sărbătoare, cu pași hotărâți, se îndreptau spre Galeriile de artă „Theodor Pallady”. Plutea în aer atmosfera culturală, care i-au reunit pe iubitorii de artă, admiratorii, prietenii și colegii de breaslă a artistului ieșean Mircea Eugen.

Lucrările de pe simeze atrăgeau privirea publicului, iar impresia era de întoarcere în timp, în comunism… Un timp cultural reprezentativ, când expuneau Dan Hatmanu, Adrian Podoleanu, Victor Mihăilescu, Craiu, Călin Alupi, Dimitrie Gavrilean, Ion Neagoi, Val Gheorghiu etc.

Cu ocazia împlinirii 75 de ani, alături de artistul Mircea Eugen au fost un public de bună calitate, personalități și artiști reprezentativi ai Iașului, managerul Ateneului Tătărași. Andrei Apreotesei, dl. Valentin Talpularu, Antoneta Ciucă, dl. Petru Bejan, Plesu George, primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu.

Artistul Mircea Eugen a fost înconjurat de prieteni, bucurându-se de aprecierile sincere pentru creații. O admirație care venea din energia profund spirituală a tablourilor reunite la expoziție, care poate fi vizitată până la sfârșitul lunii.

Alocuțiunile domnului Victor Bejan, om de cultură, colecționar, doctor și critic de artă și ale doamnei Maria Bilașevschi, o prezență dominantă în susținerea artelor vizuale contemporane, au completat euforia culturală. Adevărul artistic se impune prin armonia acordurilor și culorilor, o necesitate firească spre desăvârșire și adevăr.

Creația în sine este o jertfă, iar expoziția artistului Mircea Eugen are o semnificație profundă prin ceea ce a mărturisit artistul: „Lucrările expuse m-au ajutat să opresc evoluția cancerului”.

Mircea Eugen, împovărat de boală, a avut puterea de a lucra și a face un dar cultural ieșenilor, iar fața transfigurată prin suferință s-a luminat prin căldura sufletească a prietenilor care i-au fost alături.

Autor: Coțovanu Mihai, artist plastic

www.mihaicotovanu.ro

De același autor: File de gânduri răsfoite