Jos pălăria, domnule Primar Mihai Chirica!

Jos pălăria, domnule Primar Mihai Chirica!

Autor: Mihai Coțovanu, artist plastic

Într-o zi caniculară specifică Bucureștiului m-am urcat în tramvaiul de pe Calea Călărași. Mersul lui m-a surprins atât de mult, încât nu vedeam diferența de confort dintre un car cu roți de lemn și zdruncinăturile tramvaiului.

Când am ajuns să respir un aer proaspăt în Parcul Cișmigiu, iarba uscată și dezordinea m-au scos imediat afară. După ce a oprit trenul la Iași, am luat tramvaiul spre casa în care m-am simțitrelaxat, și mi-am adus aminte când am mers pentru prima oara cu tramvaiele silențioase de la Viena.

Eleganța tramvaiului și mersul comfortabil mi-au creat o stare de bine și de încântare. Spațiul citadin ieșean, florile strălucitoare în gazonul proaspăt udat și curățenia orașului m-au impresionat. Toate aceste aspecte definesc activitatea domnului Primar Mihai Chirica, de administrare a orașului. Se evidențiază atașamentul și pasiunea în tot ceea ce înfăptuiește, făcând eforturi supradimensionate pentru a înscrie Iașul în rândul orașelor europene de prestigiu.

Cultura este coroana de aur a omului, implicarea domnului Chirica în proiecte culturale și participarea la evenimente de acest gen, definesc calitățile omului frumos, pentru că apropierea omului de artă îl înobilează și devine el însuși frumos.

Identitatea milenară a neamului românesc, Mihai Eminescu este prezent în parcul central din Viena, prin vlăstarul teiului din parcul Copou, care evocă timpul petrecut de poet în acest spațiu. Domnul Primar a susținut și a participat la acest proiect. Este o evocare a unui timp în care Mihai Eminescu l-a petrecut la Viena, unde s-a definit ca personalitate europeană și internațională. Acest proiect cultural a fost posibil datorită doamnei Laura Hant, președinta Asociației Mihai Eminescu din Viena. La acest eveniment au participat și doamna Aurica Ichim și Dumitru Grumăzescu.

Managerul Ateneul Tătărași, Andrei Apreotesei și directorul Muzeului Municipal Regina Maria, doamna Aurica Ichim au fost desemnați de domnul Primar Mihai Chirica. Susținute și de Primărie, aceste instituții au căpătat o dimensiune culturală națională.

La o lansare de carte, domnul Adrian Cioroianu a făcut o mătrurisire care definește greșelile politice: „Când am preluat Ministerul de Externe, toți care au fost înainte i-am dat la o parte și am început activitatea de la zero, după care mi-am dat seama ca am făcut o mare greșeală. Să faci oameni profesioniști de la zero este greu.” Consider că în orice domeniu oamenii profesioniști și cu vocație nu apar peste noapte.

Este necesar a evidenția parcursul profesional al domnului Primar Mihai Chirica. Ca inginer în cadrul Primăriei din perioada domnului Primar Gheorghe Nichita, a fost implicat direct în administrarea orașului. Calitățile profesionale au făcut posibil să devină viceprimar și, în prezent, primar al orașului Iași. Tot ce a realizat este la vedere.

Ca artist aduc în atenție cugetarea lui Constantin Brâncuși. „Priviți până veți vedea”. Să contemplăm orașul Iași, iar gândurile frumoase să le dăruim domnului Primar Mihai Chirica și echipei de profesioniști care îi sunt alături. Iar cu ocazia zilei de naștere a domnului Primar de pe 1 septembrie să creăm un podium cultural – spiritual, de pe care să se înalțe spre tot ceea ce dorește să înfăptuiască spre binele locuitorilor orașului Iași.

Din această perspectivă, cred că și oportuniștii se vor înălța prin fapte ziditoare, dacă vor spune „Jos pălăria, domnule Primar Mihai Chirica”!

Tablou Mihai Coțovanu : Lumina arhitecturii pe Bulevardul Ștefan cel Mare!

www.mihaicotovanu.ro

Te-ar putea interesa și: Ieșenii Ștefan și Flavia Hreapcă medaliați cu aur la Campionatul Național de Haltere

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *