Arbore, numele veşniciei

Arbore, numele veşniciei

Biserica Tăierea Capului Sfȃntului Ioan Botezătorul din localitatea Arbore, judeţul Suceava, este cunoscută şi ca Biserica ce poartă acelaşi nume cu cel care a construit-o, hatmanul Luca Arbore, unul dintre boierii vrednici ai lui Ștefan cel Mare şi Sfânt, apoi sfetnic de vază al lui Bogdan cel Orb şi, ȋn cele din urmă, tutorele lui Ștefăniță Vodă.

Ctitorit ȋn anul 1502, aşezămȃntul, declarat şi monument istoric, se remarcă prin frumuseţea picturii exterioare, la fel ca şi celelalte surori ale sale din Nordul Moldovei, printre care Voroneţ sau Moldoviţa. Din întreg ansamblul de clădiri construite de Luca Arbore, s-a păstrat până astăzi doar biserica. Aceasta a servit, ȋn primul rȃnd, drept necropolă familiei sale.

Mormântul ctitorului, lȃngă care este  şi cel al soției, se află în dreapta ușii de intrare, sub un baldachin de piatră sculptată în stil gotic. Acest baldachin a fost realizat după modelul celui din Catedrala Cracoviei, unde se găseşte mormântul regelui Cazimir al IV-lea. De altfel, ȋn nișa din interiorul baldachinului există şi un tablou votiv care ȋl reprezintă pe hatman alături de soție și doi copii.

Boierul este decapitat în 1523, ȋn timpul domniei lui Ștefăniță Vodă, din cauza unor intrigi de la Curte, fără a i se găsi, ȋnsă, nici o vină. Sfȃrşitul său năprasnic (sortit şi copiilor săi) nu i-a şters faptele vrednice, precum vitejia şi rezistenţa ȋn faţa oastei polone ȋn timpul asediului cetăţii din 1497. În urma sa a rămas o biserică mȃndră la port, gătită ca de sărbătoare, cu un brȃu ce scrie o poveste adevărată pe ziduri colorate de ȋngeri.

Pereţii exteriori au fost zugrăviţi mult mai tȃrziu (la iniţiativa Anei, o rudă a lui Arbore), cu mult albastru de cer senin, care inundă siluete mlădioase de sfinţi sfioşi. Tocmai această pictură face biserica mai frumoasă şi o evidenţiază ȋntre celelalte ctitorii din zonă (recent s-a mai construit o biserică ortodoxă).

Deşi lăcaşul a suferit cȃteva modificări de-a lungul timpului, acestea nu i-au alterat din autenticitate şi arhitectura deosebită. Peste ani a fost adăugat turnul clopotniţă, un plus de lumină pentru cei care vin aici să-şi lase rugăciunile spre ȋmplinire. (Foto: flickr.com)

Luisa Ţuculeanu

Citeşte şi: Mănăstirea Runc

One thought on “Arbore, numele veşniciei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *