Hipertensiunea a fost asociată apelurilor de pe telefonul mobil

Hipertensiunea a fost asociată apelurilor de pe telefonul mobil

Hipertensiunea arterială poate fi influențată de telefonul mobil. Vorbitul la un telefon mobil timp de 30 de minute sau mai mult pe săptămână este asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială cu 12% în comparație cu mai puțin de 30 de minute, potrivit unei cercetări publicate de European Heart Journal — Digital Health.

„Numărul de minute pe care oamenii le petrec vorbind pe un mobil contează pentru sănătatea inimii, minute mai miulte, însemnând un risc mai mare”, a spus autorul studiului, profesorul Xianhui Qin de la Southern Medical University, Guangzhou, China.

Aproape trei sferturi din populația globală în vârstă de 10 ani și peste deține un telefon mobil. Aproape 1,3 miliarde de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani din întreaga lume au hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru atac de cord și accident vascular cerebral și o cauză principală de deces prematur la nivel global.

Studiul a inclus 212.046 de adulți

Telefoanele mobile emit niveluri scăzute de energie de radiofrecvență, care a fost asociată cu creșterea tensiunii arteriale după expunerea pe termen scurt. Rezultatele studiilor anterioare privind utilizarea telefoanelor mobile și tensiunea arterială au fost inconsecvente, posibil pentru că au inclus apeluri, mesaje text, jocuri și așa mai departe.

Acest studiu a examinat relația dintre efectuarea și primirea de apeluri telefonice și cazurile noi cu hipertensiune. Studiul a folosit date de la Biobank din Marea Britanie. Au fost incluși un total de 212.046 de adulți, cu vârsta cuprinsă între 37 și 73 de ani, fără hipertensiune arterială. Informațiile despre utilizarea unui telefon mobil pentru a efectua și primi apeluri au fost colectate printr-un chestionar cu ecran tactil auto-raportat la momentul inițial, inclusiv ani de utilizare, ore pe săptămână și folosind un dispozitiv hands-free/difuzor.

Participanții care au folosit un telefon mobil cel puțin o dată pe săptămână pentru a efectua sau primi apeluri au fost definiți ca utilizatori de telefoane mobile.

Cercetătorii au analizat relația dintre utilizarea telefonului mobil și cazurile noi cu hipertensiune, după ajustarea în funcție de vârstă, sex, indice de masă corporală, rasă, antecedente familiale de hipertensiune arterială, educație, statutul de fumat, tensiune arterială, lipide din sânge, inflamație, glucoză din sânge, funcția rinichilor și utilizarea medicamentelor pentru a scădea nivelul colesterolului sau al glucozei din sânge.

Vârsta medie a participanților a fost de 54 de ani, 62% erau femei și 88% erau utilizatori de telefoane mobile.

Pentru imagistică cardiacă Centrele Scan Expert vă stau la dispoziție cu Rezonanță Magnetică și Computer Tomograf. Programări și detalii la 0745.200.665 | 0745.200.568 | www.scanexpert.ro

Probabilitate cu 12% mai mare de apariție a hipertensiunii arteriale

În timpul unei urmăriri mediane de 12 ani, 13.984 (7%) participanți au dezvoltat hipertensiune arterială. Utilizatorii de telefoane mobile au avut un risc cu 7% mai mare de hipertensiune arterială în comparație cu non-utilizatorii. Cei care au vorbit pe mobil timp de 30 de minute sau mai mult pe săptămână au avut o probabilitate cu 12% mai mare de apariție a hipertensiunii arteriale, decât participanții care au petrecut mai puțin de 30 de minute cu apeluri telefonice. Rezultatele au fost similare pentru femei și bărbați.

Analizând rezultatele în detaliu, în comparație cu participanții care au petrecut mai puțin de 5 minute pe săptămână efectuând sau primind apeluri pe telefonul mobil, timpul de utilizare săptămânal de 30-59 de minute, 1-3 ore, 4-6 ore și mai mult de 6 ore a fost asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială cu 8%, 13%, 16% și respectiv 25%.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, relația dintre timpul de utilizare (mai puțin de 30 de minute față de 30 de minute sau mai mult) și hipertensiunea nou-aparită, în funcție de faptul dacă participanții au avut un risc genetic scăzut, intermediar sau ridicat de a dezvolta hipertensiune arterială. Riscul genetic a fost determinat folosind datele din Biobankul Regatului Unit.

30 de minute

Analiza a arătat că probabilitatea de a dezvolta hipertensiune arterială a fost cea mai mare la cei cu risc genetic ridicat care au petrecut cel puțin 30 de minute pe săptămână vorbind de pe telefonul mobil. Au avut o probabilitate cu 33% mai mare de hipertensiune, comparativ cu cei cu risc genetic scăzut care au petrecut mai puțin de 30 de minute pe săptămână la telefon.

Profesorul Qin a spus: „Descoperirile noastre sugerează că vorbirea de pe un mobil poate să nu afecteze riscul de apariție a hipertensiunii arteriale, atâta timp cât timpul de apel săptămânal este menținut sub o jumătate de oră. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a reproduce rezultatele, dar până atunci se pare că este bine să menținem apelurile de pe telefonul mobil la minimum pentru a menține sănătatea inimii.”

Te-ar putea interesa și: Sănătatea mintală poate afecta inima