Vara, aliatul sănătății și frumuseții

Vara, aliatul sănătății și frumuseții

Vara este sezonul în care trebuie să consumăm cât mai multe alimente sărace în calorii, răcoritoare, cu un conținut ridicat de apă, bogate în nutrienți.

Alimentația este esențială pentru sănătatea fizică și psihică, iar alimentele specifice aceastei perioade combinate în preparate simple, gustuoase și cu puține calorii, ne ajută să ne hidratăm corect și să fim în formă.

Vara este sezonul în care trebuie să consumăm cât mai multe alimente sărace în calorii, răcoritoare, cu un conținut ridicat de apă, bogate în nutrienți. Natura se adaptează și ea nevoilor noastre nutriționale și ne oferă cu generozitate legume și fructe. Astfel, mergând mai de la piață, vom consuma special fructe și legume de sezon.

  • În perioada verii, putem alege să mâncăm la micul dejun brânzeturi slabe tip brânză proaspată de vaci sau capră, telemea, caș, mozzarela alături de legume (roșii, ardei, castraveți), cereale integrale cu laptele preferat, un smoothie din fructe de pădure și iaurt, pâine integrală sau crackers din făină integrală cu pate vegetal pregătit în casă (hummus, guacamole, pate de fasole, pate de ciuperci).
  • La prânz putem opta pentru proteine vegetale (mazăre, fasole, linte, năut) sau animale (pui, pește, curcan) și legume gătite ușor sau salate.
  • La cină să ne răcorim cu un fel ușor de mâncare, supe de legume sau supe cremă de legume, salate din legume cu puțină brânză, ton sau ou, un pește la grătar/cuptor cu o salată verde. Vă invit să fim creativi și să încercăm în fiecare zi alte vegetale. Cu cât le variem mai mult, cu atât mai bine.

Importante sunt și gustările între mesele principale, deoarece diminuează riscul apariției senzației de foame și tentația de a mânca ce avem la îndemână, cel mai adesea produse procesate. O porție de fructe proaspete, batonașe de legume sau iaurt de băut sunt bine venite.

De asemenea, din cauza temperaturilor ridicate vara, corpul consumă o bună parte din energie în procesele de termoreglare. Încercând să își scadă temperature, va face acest lucru în principal prin eliminare de apă, cu pierderea unor cantități importante de săruri minerale. În aceste condiții, organismul are nevoie de un aport hidric crescut.

În concluzie, vara ideal ar fi să mâncăm la fiecare masă legume de sezon, să consumăm cantități moderate de proteine animale și să avem mici gustări pe bază de iaurt și fructe proaspete sau sub formă de înghețată.

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică / www.marianachelariu.ro

Citește și: Lumea în stare de pandemie

2 thoughts on “Vara, aliatul sănătății și frumuseții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *