Vaccin împotriva cancerului de sân triplu-negativ

Vaccin împotriva cancerului de sân triplu-negativ

O nouă abordare medicală unifică puterea de eliminare a cancerului a chimioterapiei și eficacitatea pe termen lung a imunoterapiei într-un vaccin împotriva cancerului pe bază de biomaterial care poate fi injectat adiacent unui situs tumoral.

Când șoarecii cu cancer de sân triplu-negativ agresiv (TNBC) au primit vaccinul, 100% dintre aceștia au supraviețuit unei injecții ulterioare de celule canceroase fără a recidiva. Această cercetare este raportată în Nature Communications.

„Imunoterapia atrage numeroase celule imune către tumoră, în timp ce chimioterapia produce un număr mare de fragmente de celule canceroase moarte. Astfel celulele imune pot fi preluate și utilizate pentru a genera un răspuns eficient specific tumorii „, a declarat co-autorul Hua Wang, Ph.D., cercetător la Harvard’s Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering.

Dezvoltat pentru prima dată în 2009, vaccinul injectabil pentru cancer a arătat o mare promisiune în tratarea mai multor tipuri de cancer la șoareci și a fost explorat în studiile clinice pentru tratarea melanomului la Institutul de cancer Dana Farber.

În formularea originală a vaccinului, moleculele găsite în celulele canceroase numite antigene asociate tumorii (TAA) au fost încorporate împreună cu adjuvanți în interiorul schelei de dimensiunea aspirinei, astfel încât celulele dendritice care sosesc să le poată recunoaște ca fiind „străine” și să monteze un răspuns imun vizat împotriva tumorii. Aceste TAA pot fi izolate de tumorile recoltate sau identificate prin secvențierea genomului celulelor canceroase și ulterior fabricate, dar ambele procese de creare a vaccinurilor personalizate împotriva cancerului pot fi lungi și costisitoare.

Cercetătorii și-au propus să aplice această nouă tactică a vaccinului împotriva cancerului la TNBC, o boală în care tumorile suprimă agresiv activitatea imună în zona lor locală, limitând eficacitatea imunoterapiei. Echipa și-a încărcat mai întâi schela de hidrogel alginat cu o moleculă de proteină numită Factor de stimulare a coloniei granulocite-macrofage (GM-CSF).

GM-CSF stimulează dezvoltarea și concentrația celulelor dendritice, care preiau antigenele din tumori și din alți invadatori și le prezintă celulelor T din ganglionii limfatici și din splină pentru a iniția un răspuns imun. De asemenea, au adăugat medicamentul pentru chimioterapie doxorubicină (Dox) atașat la o peptidă numită iRGD. Se știe că IRGD pătrunde în tumori și ajută la direcționarea Dox către tumori după eliberare.

Când șoarecii cu tumori TNBC au fost injectați cu noul vaccin, cei care au primit un eșafod încărcat cu GM-CSF și conjugat Dox-iRGD au arătat o penetrare semnificativ mai bună a medicamentului în tumori, creșterea morții celulelor canceroase și mai puține tumori metastatice în plămâni decât cele care au primit geluri care conțin Dox conjugat la o moleculă de peptidă amestecată, Dox nemodificat sau au fost netratate. Analiza schelelor a arătat că au acumulat un număr mare de celule dendritice, indicând faptul că atât componentele imunoterapiei cât și chimioterapiei vaccinului erau active.

Încurajată de aceste rezultate, echipa a experimentat apoi adăugarea unei a treia componente la vaccinul numit CpG, o secvență ADN bacteriană sintetică despre care se știe că sporește răspunsurile imune. Șoarecii care au primit vaccinuri cu această adăugare au prezentat o creștere a tumorii semnificativ mai lentă și timpi de supraviețuire mai lungi decât șoarecii care au primit vaccinuri fără aceasta.

Pentru a evalua puterea și specificitatea răspunsului imun generat de acest vaccin în trei părți, cercetătorii au extras și analizat celule din ganglionii limfatici și splina animalelor. În mod izbitor, 14% din celulele T prelevate de la ganglioni limfatici au reacționat împotriva celulelor tumorale, indicând că au fost „antrenate” de celulele dendritice pentru a viza cancerul, comparativ cu doar 5,3% din șoarecii care au primit vaccinul în două părți și 2,4% din celulele T de la șoareci netratați. În plus, administrarea unei doze „de rapel” a vaccinului la 12 zile după injectare a crescut timpul de supraviețuire și mai mult.

Citește și: Refluxul gastroesofagian, 3 remedii casnice eficiente

One thought on “Vaccin împotriva cancerului de sân triplu-negativ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *