Uleiul de semințe de zmeură, beneficii

Uleiul de semințe de zmeură, beneficii

Uleiul de semințe de zmeură roșie este un produs natural ale cărui proprietăți sunt folosite pentru îngrijirea pielii. Se remarcă prin conținutul său abundent de acizi grași, compuși antioxidanți și micronutrienți care protejează pielea împotriva agenților externi, precum razele ultraviolete (UV) și toxinele.

Cum se extrage uleiul din semințe de zmeură?

Uleiul din semințe de zmeură este extras printr-un proces de presare la rece din pulpa fructului de zmeură (Rubus idaeus). Nu trebuie confundat cu uleiul esențial de zmeură care este utilizat în aromoterapie, deoarece compoziția sa este diferită.

Zmeurele sunt puse la uscat și zdrobite pentru a le dezintegra sau a le transforma în pulbere. Apoi, sunt presate și se obține un lichid verde cu o aromă similară cu cea a căpșunilor. Odată depozitat, culoarea uleiului se poate schimba de la verde la galben deschis.

Compoziția uleiului de semințe de zmeură

Beneficiile uleiului din semințe de zmeură sunt atribuite concentrației sale de nutrienți și compuși bioactivi:

  • Acizi grași Omega 3, 6 și 9.
  • Acid elagic.
  • Vitamina E.
  • Carotenoizi (vitamina A).
  • Polifenoli.

Aceste substanțe îi conferă proprietăți interesante, care sunt utilizate atât pentru sănătate, cât și pentru estetică. Mai exact, acționează ca un antiinflamator, antioxidant și antibacterian. În plus, este non-comedogen, adică umezește fața fără să înfunde porii.

Beneficii și utilizări ale uleiului de semințe de zmeură

Datorită bogăției sale în nutrienți, uleiul din semințe de zmeură este utilizat în industria cosmetică pentru a spori beneficiile produselor (șampoane, creme hidratante și loțiuni). Principalele sale utilizări și beneficii au legătură cu îngrijirea pielii.

Ajută la prevenirea îmbătrânirii premature

Concentrația antioxidantă a uleiului de semințe de zmeură este utilă pentru atenuarea efectelor negative ale radicalilor liberi asupra pielii. Acestea din urmă sunt asociate cu apariția prematură a semnelor de îmbătrânire, cum ar fi pete, riduri sau pierderea elasticității.

Este adjuvant împotriva acneei

Aplicarea acestui produs nu va vindeca acneea ca prin magie. Cu toate acestea, includerea acestuia în rutina zilnică de frumusețe poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii și la reducerea erupțiilor. Motivul? Conținutul său de acid linoleic și compuși antioxidanți.

Acestea, odată asimilate în piele, ajută la reechilibrarea uleiurilor naturale, mai ales dacă există o producție în exces de grăsimi. Potrivit studiilor, nivelurile scăzute de acid linoleic scad funcția barierei cutanate și intervin în hiperkeratoza foliculară, care la rândul ei este implicată în formarea comedoanelor.

Acționează ca o cremă hidratantă

Câteva picături de ulei din semințe de zmeură sunt suficiente pentru a reduce excesul de uscăciune a pielii. Conținutul său de acizi grași și vitaminele A și E hrănește pielea și ajută la păstrarea umidității sale naturale. De fapt, hidratează zonele cu uscăciune cronică, precum cele care se formează pe coate, picioare și genunchi.

Are activitate antiinflamatoare

Cercetările publicate în Journal of Nutrition au stabilit că uleiul de semințe de zmeură are potențial antiinflamator. Datorită acestui fapt, este o alternativă bună pentru a minimiza simptomele tulburărilor inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczeme, psoriazis și rozacee.

Aplicarea sa nu numai că hidratează zonele uscate, dar reduce și iritația, roșeața și mâncărimea. În plus, deoarece ajută la protejarea barierei pielii, reduce riscul de complicații asociate cu aceste boli.

Acționează ca o protecție solară

Este important de menționat că acest ulei nu înlocuiește protecțiile solare convenționale, deoarece nu oferă suficient factor de protecție. Chiar și așa, atunci când este aplicat împreună cu creme solare, este util să reduceți impactul negativ cauzat de razele UV.

Studiile sugerează că acest produs acționează ca o protecție solară, deoarece poate absorbi razele UVB și UVC de la soare. Cu toate acestea, protecția sa împotriva UVA este limitată. În orice caz, poate fi utilizat în mod complementar pentru a preveni ridurile, arsurile și petele.

Contraindicații privind uleiul de semințe de zmeură

Utilizarea uleiului din semințe de zmeură este sigură și benefică pentru majoritatea oamenilor. Chiar și așa, este recomandat să faceți un mic test al produsului înainte de al utiliza în întregime. În cazul unei reacții alergice, aceasta trebuie suspendată și clătită cu multă apă.

Persoanele cu antecedente de alergie la zmeură ar trebui să o evite. Utilizarea acestuia în aceste cazuri poate provoca reacții adverse, cum ar fi următoarele:

  • Mâncărime și iritații.
  • Inflamaţie.
  • Durere abdominală.
  • Greață și amețeli

Sursa: mejorconsante.com / Foto> pexels.com

Citește și: Apetitul crescut și conduita alimentară

One thought on “Uleiul de semințe de zmeură, beneficii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *