Tulburările de învățare la copii

Tulburările de învățare la copii

Mulți copii se confruntă la școală cu tulburările de învățare cu mult înainte de a fi diagnosticați. Acest lucru poate afecta motivația unui copil. Tulburările de învățare pot face dificilă citirea, scrierea sau exercițiile de matematică simplă.

Ce sunt tulburările de învățare?

O tulburare de învățare este o problemă de procesare a informațiilor care împiedică o persoană să învețe o abilitate și să o folosească eficient. Tulburările de învățare afectează, în general, persoanele cu inteligență medie sau peste medie. Ca urmare, tulburarea apare ca un decalaj între abilitățile așteptate, bazate pe vârstă și inteligență, și performanța academică.

Tulburările frecvente de învățare afectează abilitățile unui copil în:

 • Lectură: citit într-un ritm tipic, nivelul de înțelegere scăzut, lipsă detalii, nu pot discuta pe marginea lecturii.
 • Scriere. Scrierea necesită abilități complexe vizuale, motorii și de procesare a informațiilor. O tulburare de învățare poate provoca: scriere de mână lentă, dificultate de a pune gândurile în scris, text slab organizat sau greu de înțeles, probleme de ortografie, gramatică ș ipunctuație.
 • Matematica. O tulburare de învățare în matematică poate provoca probleme cu următoarele abilități: înțelegerea modului în care funcționează numerele și relaționează între ele, memorarea calculelor de bază, folosirea simbolurilor matematice, înțelegerea cerințelor.
 • Abilități nonverbale. Un copil cu o tulburare de învățare în abilitățile nonverbale pare să dezvolte abilități lingvistice de bază bune și abilități puternice de memorare la începutul copilăriei. Dificultăți sunt prezente în abilitățile vizual-spațiale, abilitățile vizual-motorii și alte abilități necesare în funcționarea social sau academică. Un copil cu o tulburare de învățare în abilitățile nonverbal poate avea probleme cu următoarele abilități:  interpretarea expresiilor faciale și a indicilor nonverbali în interacțiunile sociale, folosirea adecvată a limbajului în situații sociale, coordonarea fizică, abilități motorii fine, atenție, planificare și organizare.

Ce cauzează tulburările de învățare?

Factorii care ar putea influența tulburările de învățare includ:

 • Istoria familiei și genetica. Un istoric familial de tulburări de învățare crește riscul ca un copil să dezvolte o tulburare.
 • Riscuri prenatale și neonatale. Creșterea slabă a uterului (restricție severă de creștere intrauterină), expunerea la alcool sau droguri înainte de naștere, nașterea prematură și greutatea foarte scăzută la naștere
 • Traumatisme psihologice. Traumatismele psihologice sau abuzul în copilăria timpurie pot afecta dezvoltarea creierului și pot crește riscul tulburărilor de învățare.
 • Traume fizice. Leziunile capului sau infecțiile sistemului nervos ar putea juca un rol în dezvoltarea tulburărilor de învățare.
 • Expunerea la mediu. Expunerea la niveluri ridicate de toxine, cum ar fi plumbul, a fost legată de un risc crescut de tulburări de învățare.

Care sunt semnele tulburărilor de învățare?

 • Copilul nu stăpânește abilitățile de citire, ortografie, scriere sau matematică la nivelurile de vârstă și de clasă sau aproape de acestea.
 • Are dificultăți în înțelegerea și respectarea instrucțiunilor.
 • Are problem să-și amintească ceea ce tocma ii-a spus cineva.
 • Nu are coordonare în mers, sport sau abilități, cum ar fi ținerea unui creion.
 • Pierde cu ușurință obiecte.
 • Are dificultăți în înțelegerea conceptului de timp.
 • Nu rezistă să facă teme sau activități care implică citirea, scrierea sau matematica sau, în mod constant, nu pot finalize temele fără ajutor semnificativ.
 • Ostilitate sau reacții emoționale excesive la școală sau în timpul activităților didactice.

Intervenția timpurie este esențială în perioada preșcolară. Un copil care nu învață treptat informațiile nu va putea aborda diverse materii școlare. Copiii care se confruntă cu tulburările de învățare pot experimenta, de asemenea, anxietate de performanță, depresie, stima de sine scăzută, oboseală cronică sau pierderea motivației.

Echipa Papillon Clinique vă recomandă o evaluare pentru a stabili dacă copilul dumneavoastră are o tulburare de învățare. Specialistii îl pot ajuta să dezvolte abilitățile motorii și lingvistice, strategii de coping și să-și folosească punctele forte pentru a îmbunătăți învățarea în școală și în afara acesteia. (Foto: pexels.com)

www.papillonmedical.ro

Citește și: Puseurile de creștere la copii

One thought on “Tulburările de învățare la copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *