Tratament nou pentru retinopatia diabetică

Tratament nou pentru retinopatia diabetică

Un potențial tratament eficient pentru retinopatia diabetică, o boală care umflă și cicatrizează retina, a fost dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Montréal și compania UNITY Biotechnology din San Francisco.

Rezultatele proiectului de cercetare pe șoareci au fost publicate recent în revista Cell Metabolism. Studii umane – faza 1 sunt acum efectuate pentru a testa potențialul acestei noi clase de medicamente pentru retină.

„Această colaborare între MRH-RC, UdeM și Biotehnologia UNITY ar putea avea un impact asupra calității vieții pacienților cu retinopatie diabetică”, a spus Sapieha, profesor în cadrul Departamentului de Oftalmologie al UdeM.

„Cu o singură injecție”, a adăugat el, „ar fi posibil să se elimine grupurile de celule care contribuie la retinopatia diabetică a ochilor, care este principala cauză de orbire la adulții în vârstă.

Retinopatia diabetică este cauzată de o degenerare a vaselor de sânge mici care hrănesc retina și care regresează anormal. Aceste noi vase pot lăsa cicatrici pe retină și astfel pot obstrucționa vederea.

Declanșatorul vaselor de sânge anormale

Una dintre principalele provocări în tratamentul retinopatiei diabetice este determinarea vaselor de sânge sănătoase și a celor deteriorate. Cercetările arată că vasele de sânge anormale declanșează programe moleculare asociate cu îmbătrânirea accelerată, cunoscută în mod obișnuit ca senescență celulară. Studiul actual se bazează pe lucrările anterioare publicate de Mike Sapieha și Frederick Mallette, care în 2016 au fost primii care au identificat senescența celulară ca proces de boală în retinopatia diabetică.

În studiu, coautorii Sergio Crespo-Garcia și Agnieszka Dejda de la MRH-RC au identificat o țintă moleculară, BCL-xL, prezentă în vasele de sânge retiniene defecte. Medicamentul dezvoltat de UNITY Biotechnology folosește această țintă moleculară pentru a elimina selectiv vasul defect și pentru a permite astfel retinei să se repare singură.

Sursa: medicalxpress.com

Citește și: Grupa de sânge 0, un bastion împotriva Covid-19?

One thought on “Tratament nou pentru retinopatia diabetică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *