Sindromul de intestin iritabil

Sindromul de intestin iritabil

Tratamentul sindromului de colon iritabil


Tratamentul sindromul de colon iritabil presupune o abordare complexă prin măsuri dietetice, tratament farmacologic, precum și abordarea psihoterapeutică. Este foarte importantă stabilirea unei relații permanente medic-pacient.

Deoarece factorii alimentari și stresul sunt principalii agenți declanșatori, aceștia vor fi primii evaluați și ajustați pentru a obține ameliorarea bolii. În unele situații se poate recurge la tehnici de relaxare, yoga sau meditație. Regimul alimentar nu presupune restricții deosebite și variază în funcție de simptomele fiecărui pacient. Este importantă, îndeosebi, respectarea unui regim echilibrat, a unui orar regulat al meselor. Dieta va fi cât mai variată, pacientul singur va exclude alimentele care îi produc simptomele. Alimentele care produc balonare – varza, fasolea uscată, conopida, mazărea – vor fi evitate. La pacienții la care diareea este simptomul dominant, trebuie limitat consumul de lactate, fructe, îndulcitori artificiali. Din contră, la pacienții la care predomină constipația, este necesar un supliment de fibre în dietă. Exercițiul fizic poate avea influență favorabilă. Sistarea fumatului este, de asemenea, recomandată.

Tratamentul medicamentos vizează motilitatea intestinală și are drept scop desensibilizarea intestinului. Tratamentul ameliorează simptomatologie și de aceea, în funcție de pacient, va fi individualizat. În funcţie de natura şi severitatea simptomelor, tratamentul poate consta în administrarea de miorelaxante, antagonișții de calciu, agoniști opiacei. Pot fi utilizați agenți antidiareici, dar și agenți prokinetici sau laxative. Antidepresivele, anxioliticele, precum și hipnoza au un rol important. Tratamentul cu probiotice – medicamente ce refac flora intestinală – poate fi benefic.

Sindromul intestinului iritabil poate determina modificări importante ale stilului de viață, prin simptomele deranjante pe care le determină. Din acest motiv, pentru îmbunătățirea calității vieții, recomandăm un consult gastroenterologic.

https://www.arcadiamedical.ro

Citeşte şi: Cistoscopia la copii

2 thoughts on “Sindromul de intestin iritabil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *