Setea și rinichiul

Setea și rinichiul

Dr. Alina Aspazia Ștefan este medic specialist Nefrologie la Policlinica Providența

Setea şi rinichiul – cât de importantă este relaţia dintre acestea? Buna funcționare a rinichilor se bazează pe cantitatea de apă pe care o consumăm. Rinichii nu primesc la fel de multă atenție precum inima, dar aceștia sunt responsabili pentru multe funcții care contribuie la starea generală de sănătate.

Consumul zilnic de apă recomandat variază de la persoana la persoană, în funcție de cât de mult transpiră sau cât efort depune. Cu toate acestea, există un consens în ceea ce privește un nivel optim recomandat. Potrivit Institutului de Medicină, aportul adecvat pentru bărbați este de aproximativ 3 litri de apă, iar pentru femei de 2 litri de apă pe zi (6-8 pahare apă/zi).

Ce se întamplă cu rinichii atunci când instalează setea?

 • Infecțiile tractului urinar sunt foarte comune, iar dacă acestea se extind la nivelul tractului urinar superior pot cauza leziuni permanente, ducând uneori chiar și la septicemie. Consumul de apă este una dintre cele mai simple modalități prin care puteți reduce riscul apariției unei infecții de acest gen.
 • Principala cauză a apariției pietrelor la rinichi este lipsa apei. Cercetările au sugerat că pietrele la rinichi cresc riscul apariției unei boli renale cronice.
 • Deshidratarea poate provoca un dezechilibru în electroliții corpului. Electroliții, potasiul, fosfatul și sodiul, ajută la transmiterea semnalelor electrice între celule. Astfel, rinichii funcționali ajută la menținerea stabilă a nivelului de electroliți. În lipsa echilibrului, semnalele electrice devin amestecate, ceea ce poate duce la convulsii.
 • În cazurile severe, deshidratarea poate duce la insuficiență renală, afecțiune care vă poate pune viața în pericol, mai ales dacă sunt adăugați factori precum: tratamentul antihipertensiv excesiv, antiinflamatoriile, anumite antibiotice, infecțiile sau alte boli cronice: diabet, boli cardiovasculare, boală renală cronică.

Complicațiile posibile ale insuficienței renale cronice includ anemia, leziuni ale sistemului nervos central, insuficiență cardiaca și compromiterea sistemului imunitar.

În afară de apă, ce am mai putea să bem ca să fim bine hidratați?

Apa este cea mai bună opțiune ca lichid, pentru a ne menține starea de hidratare.
Ar mai fi și alte băuturi sau alimente care v-ar putea ajuta să procurați apa de care aveți nevoie, dar unele dintre ele s-ar putea să vă crească aportul de calorii. Puteți lua cu ușurință aproximativ 20% din cantitatea de apă din mâncarea pe care o consumați, iar restul de 80% din băuturi precum sucuri de legume și fructe.

Chiar și băuturile cu cofeină, precum cafeaua și ceaiul verde sau negru vă pot aduce o parte din apa de care aveți nevoie, dar până la un punct. Consumul frecvent al băuturilor pe bază de cofeină v-ar putea crea o stare de anxietate, fiind un stimulent al sistemului nervos.

Ceaiurile din plante ar mai fi o opțiune, dacă le consumați fără adaos de zahar sau miere, pentru a nu aduce calorii în plus.

Beneficiile unei hidratări corecte

Rinichii sunt cei care filtrează toxinele din organismul nostru, cu ajutorul apei, determinând implicarea ficatului în acest proces.

Rinichii unei persoane bine hidratate filtrează aproximativ 180 de litri de apă în fiecare zi, cea mai mare parte fiind resorbită pentru a preveni pierderile excesive de lichide.

Apa acționează ca un lubrifiant pentru muşchi şi articulaţii, ajută la formarea lichidului articular şi prezervă activitatea normala a muşchilor.

O hidratare corespunzătoare va menține o digestie optimă. Când apa nu este suficientă, organismul va găsi alte surse din care să preia lichidele necesare (inclusiv din colon) – iar acest lucru poate conduce la constipațuie.

Apa, grăsimile esențiale și mineralele oferă pielii elasticitate. Aceasta contribuie la procesul de detoxifiere a organismului și diminueaza nivelul de sodiu din corpul dumneavoastră.

Creșteți cantitatea de apă pe care o consumați, în următoarele situații:

 • Aveți anumite probleme medicale, ca de exemplu litiaza renală sau infecții ale vezicii urinare
 • Sunteți însarcinată sau alăptați
 • Intenționați să mergeți afară pe vreme caniculară
 • Faceți sport
 • Aveți febră, ați vărsat sau prezentați un sindrom diareic
 • Vă străduți sa slăbiți – apa induce un efect termogenetic, care va duce la creșterea ratei metabolice. Cu cât metabolismul este mai accelerat, cu atât este mai puțin probabil să câștigați în greutate.

Retenția de apă

Contrar părerilor, consumul de lichide ajută la eliminarea de fluide acumulate în organism. Atunci când o persoană nu consumă suficientă apă, cand apare setea, organismul începe să își facă rezerve de lichide. Acestea sunt stocate în spațiile extracelulare. Pielea își va pierde elasticitatea și este posibil să se instaleze edemul.

De cele mai multe ori, persoana care suferă de retenție de apă se poate considera supraponderală, fără să aibă surplus de grăsime. Una din cele mai frecvente cauze a reținerii apei în organism este consumul excesiv de sare.

Setea și rinichiul. Trucuri pentru o hidratare eficientă:

 • Păstrați lângă dumneavoastră pe durata întregii zile o sticlă de apă
 • Dacă nu vă atrage ideea de a consuma apa simplă, adăugați o felie de lămâie sau lime
 • Dacă intenționați sa faceți exercțtii fiți siguri că beți apă suficientă înainte, în timpul sau după efectuarea acestora, evitand setea
 • Beți apa după un anumit program
 • Incepeți și încheiați ziua cu un pahar de apa.

Dr. Alina Aspazia Ștefan este medic specialist Nefrologie la Policlinica Providențași poate fi găsită, prin programare prealabilă, la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin https://www.providentamedical.ro

Citeşte şi: Vertijul neurologic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *