Salvia, proprietăţi şi contraindicaţii

Plantă digestivă prin excelență, salvia are multe proprietăți medicinale, de la reglarea transpirației până la cea a ciclurilor menstruale, inclusiv dureri în gât, gingivită și dezinfectarea plăgilor. Cu toate acestea, utilizarea sa, alta decât cea culinară, necesită unele precauții datorită prezenței puternice a tuiona în uleiul său esențial.
Salvia, proprietăți medicinale
Uz intern
- Astringent și antiseptic: în gargare, salvia calmează durerile în gât și tusea fumătorului.
- Se folosește și în cazurile de gingivită (salvia are proprietăți antiinflamatorii), faringită, amigdalită sau afte.
- Febrifuga: ajută la scăderea febrei.
- Tonic nervos: stimulând glandele suprarenale, salvia este recomandată în cazurile de depresie, astenie, amețeli și hipotensiune.
- Digestiv: facilitează digestia gastrică. De asemenea, ajută la tratarea vărsăturilor, diareei și durerilor abdominale.
- Stimulant hormonal: ajută la reglarea ciclurilor menstruale, precum și a durerilor de perioadă calmă. Combate bufeurile în momentul menopauzei, precum și alte tulburări legate de această perioadă. Printre celelalte afecțiuni ginecologice tratate de salvie, să amintim și leucoreea.
- Antiperspirant: salvia este cea mai eficientă plantă pentru a lupta împotriva transpirației excesive și pentru a o regla.
Uz extern
Astringent și antiseptic: frunzele de salvie proaspete pot fi folosite ca prim ajutor în caz de mușcătură sau înțepătură. Salvie dezinfectează rănile și ajută la vindecare.
Substanțe active
Ulei esențial (inclusiv 50% tuonă), diterpene, taninuri, compuși fenolici, mucilagii, estrogeni, antioxidanți, vitamina K.
Utilizarea și dozarea salviei
- În caz de durere în gât, o infuzie de salvie poate fi preparată și utilizată în gargare de până la cinci ori pe zi. În acest caz, 1 până la 3 g de frunze uscate trebuie infuzate într-o cană cu apă clocotită timp de zece minute. Intern, doza recomandată este de trei căni pe zi.
- Pentru a facilita digestia, 2 ml de tinctură trebuie înghițiți cu un pahar de apă de două ori pe zi.
Citeşte şi: Petele roșii pe piele
Precauții pentru utilizarea salviei
Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă să nu utilizați salvie mai mult de două săptămâni în interior și o săptămână sub formă topică.
Contraindicații
Uleiul esențial de salvie conține tuonă, o substanță abortivă și neurotoxică. Din acest motiv, utilizarea sa este interzisă femeilor însărcinate, dar și persoanelor cu epilepsie.
Salvia este contraindicată femeilor însărcinate și care alăptează, la copii, în cazurile de alergie sau epilepsie cunoscute (nu se utilizează în alimente). Este contraindicată în caz de antecedente de cancer hormonal dependent.
Respectând dozele, salvia provoacă foarte rar efecte secundare, care în acest caz duc la greață sau vărsături. Pe de altă parte, peste 15 g pe zi, este posibil să provoace palpitații, bufeuri, convulsii și amețeli.
Datorită cantității de vitamina K conținută în salvie și a acțiunii sale anticoagulante, această plantă trebuie utilizată cu precauție la persoanele care urmează medicamente anticoagulante. Salvia este, de asemenea, susceptibilă să interacționeze cu medicamente pentru anxietate (benzodiazepine), tulburări mentale (neuroleptice) și epilepsie.
Rămâne important să nu depășiți dozele recomandate. Mai mult, dacă simptomele persistă, nu ezitați să consultați un medic.
Sursa: doctissimo.fr
2 thoughts on “Salvia, proprietăţi şi contraindicaţii”