Fructele de coacăz, proprietăţi

Fructele de coacăz, proprietăţi

Fructele de coacăz negru sau roşu se folosesc în stare proaspătă, congelată sau prelucrate sub diferite forme ca: suc, sirop, compot, marmeladă, gem, jeleu, vin, lichior.

Fructele proaspete se consumă cu puţină miere de albine într-o cură de dezintoxicare (o zi pe săptămână, luând câte 1 kg fructe), fără a consuma altceva în ziua respectivă. Această cură previne accidentele vasculare, hipertensiunea arterială, măreşte acuitatea vizuală, combate obezitatea şi favorizează longevitatea. Consumate înainte de mese, fructele proaspete au efecte tonic-aperitive, iar după mese au acţiuni stomahice.

Fructele se pot consuma în cantitate zilnică de 125 de grame cu adaos de iaurt sau lapte acru (200 ml) şi se îndulcesc cu miere sau puţin zahăr. Se presară fulgi de cereale sau pesmet cu biscuiţi. Uneori este recomandată aromatizarea cu scorţişoară, vanilie şi coajă de lămâie. Consumul fructelor este preferat dimineaţa, pe stomacul gol, cu adaos în câteva reprize în cursul zilei. Există şi preferinţa de folosire a fructelor de coacăz în aromatizarea produselor lactate, la prepararea salatelor de fructe, a unor medicamente şi ceaiuri calmante pentru boli de inimă şi de stomac.

Sucul natural de coacăze, pur sau diluat cu apă, se consumă în doza zilnică de 200-500 ml, în 3-4 fracţionări, având efecte benefice contra inflamaţiilor digestive şi în stările febrile. Sucul obţinut din 400 de fructe şi patru frunze mari se bea în trei reprize, pentru proprietăţile detoxifiante, diuretice, antireumatismale şi antigutoase. În gargare făcute de mai multe ori pe zi se recomandă pentru tratarea amigdalelor inflamate şi în durerile de gât.

Crema de coacăze negre, obţinută prin macerarea timp de patru luni a fructelor proaspete în straturi de zahăr, are efecte de stimulare a apetitului şi de uşurare a digestiei. Extractul din fructe zdrobite, cu adaos de zahăr şi benzoat de sodiu, se consumă în cure de patru săptămâni, cu doze zilnice de 3-4 linguri la adulţi şi 3-4 linguriţe la copii.

Decoctul din fructe (o linguriţă fructe uscate la 250 ml apă rece) se fierbe în câteva clocote, se lasă să infuzeze 30 de minute, se strecoară prin presare şi se bea întreaga cantitate în cursul zilei, fracţionată în 3-4 reprize.

Uleiul din seminţe de coacăz are capacitatea de a actiona în stimularea memoriei, având un continut ridicat de acid alfa-linolenic şi acid stearidonic, care sunt absolut necesari în dezvoltarea şi buna funcţionare a neuronilor. Foto: pixabay.com

www.herbalrom.com

Citeşte şi: Pulpă de miel cu plante aromatice

One thought on “Fructele de coacăz, proprietăţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *