Preeclampsia poate fi dezvoltată de infecția COVID-19

Preeclampsia poate fi dezvoltată de infecția COVID-19

Preeclampsia este asociată COVID-19! Un studiu publicat recent a constatat că femeile care contractă COVID-19 în timpul sarcinii prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta preeclampsie, principala cauză de deces matern și infantil la nivel mondial.

În „Infecția cu SARS-COV-2 în timpul sarcinii și riscul de preeclampsie: o analiză sistematică și meta-analiză” publicată în Jurnalul American de Obstetrică și Ginecologie, cercetătorii au spus că analiza lor sistematică arată că femeile cu infecție cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii au avut 62% șanse mai mari de a dezvolta preeclampsie decât cele fără infecție în timpul sarcinii.

„Această asociere a fost remarcabil de consistentă în toate subgrupurile predefinite. Mai mult, infecția cu SARS-CoV-2 în timpul sarcinii a fost asociată cu o creștere semnificativă a șanselor de preeclampsie cu caracteristici severe, eclampsie și sindrom HELLP”, a spus Roberto Romero, MD, DMedSci, șef al filialei de cercetare a perinatologiei și profesor de obstetrică moleculară și genetică la Facultatea de Medicină a Universității de Stat Wayne.

Dr. Romero și Agustin Conde-Agudelo, M.D., M.P.H., Ph.D., profesor adjunct de obstetrică și ginecologie, și-au publicat concluziile după ce au analizat 28 de studii anterioare care includeau 790.954 de femei însărcinate, inclusiv 15.524 diagnosticate cu infecție COVID-19.

Ambele infectii asimptomatice si simptomatice au crescut semnificativ riscul de preeclampsie, a spus dr. Romero. Cu toate acestea, sansele de a dezvolta preeclampsie au fost mai mari în rândul pacientilor cu boli simptomatice decât în rândul celor cu boli asimptomatice.

Preeclampsia este o creștere bruscă a tensiunii arteriale după săptămâna a 20-a de sarcină. Semnele de avertizare de preeclampsie, pe lângă tensiunea arterială crescută, pot include dureri de cap, umflături la nivelul feței și mâinilor, vedere încețoșată, dureri în piept și dificultăți de respirație. În timp ce afecțiunea se poate manifesta în câteva ore, unele femei raportează puține simptome sau deloc.

Preeclampsia este responsabilă pentru 76.000 de decese materne și peste 500.000 de decese infantile în fiecare an, potrivit estimărilor Fundației Preeclampsia. Poate afecta ficatul, rinichii și creierul. Unele mame dezvoltă convulsii (eclampsie) și suferă hemoragii intracraniene, principala cauză de deces la cei care dezvoltă tulburarea. Unele femei dezvoltă orbire. Copiii mamelor preeclamptice sunt afectați de această afecțiune și pot dezvolta restricții de creștere intrauterină sau pot muri în uter.

Cu cât boala începe mai devreme în timpul sarcinii, cu atât rezultatul poate fi mai rău pentru bebeluș și mamă. Femeile cu preeclampsie de multe ori nu simt efectele până când starea este severă și devine periculoasă pentru viață. Efectele asupra mamei includ probleme cardiace, posibilă hemoragie cerebrală, insuficiență renală acută, probleme de coagulare a sângelui și orbire posibilă. Dacă este lăsată nedetectată, starea poate evolua către eclampsie, iar mama poate începe să convulsie. Pentru făt, preeclampsia a fost legată de o reducere a fluxului sanguin placentar, rezultând în dizabilități fizice și psihice, încetinirea dezvoltării fetale și, în cazurile severe, sugarii pot fi născuți mort.

Sindromul HELLP este o formă de preeclampsie severă care include hemoliza (ruperea globulelor roșii), enzime hepatice crescute și un număr scăzut de trombocite.

În timp ce sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina mecanismele fizice dintre infecția COVID-19 și preeclampsia dezvoltată de paciente, autorii au spus că profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să fie conștienți de asociere și să monitorizeze îndeaproape femeile însărcinate care sunt infectate pentru depistarea precoce a preeclampsiei.

Sursa: American Journal of Obstetrics and Gynecology

Citește și: Alimentele organice reduc riscul de cancer

2 thoughts on “Preeclampsia poate fi dezvoltată de infecția COVID-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *