Legume şi fructe congelate?

Legume şi fructe congelate?

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dieteticǎ

Legumele şi fructele congelate nu doar cǎ nu îşi pierd nutrienţii esenţiali, ci, deoarece timpul de la recoltare până la congelare este foarte scurt, valoarea lor nutritivă este foarte bine conservată şi pot fi uneori mult mai hrănitoare şi mai bogate în nutrienţi decât cele proaspete (dar de import).

Aşadar, nu mǎ refer la cele proaspǎt culese din grǎdini sau cele din producţia localǎ pe care le gǎsim în pieţe, ci la cele de pe rafturile magazinelor, care sunt culese înainte sǎ fie coapte, deci un minus la nutrienţi, apoi transportate multi kilometri, unele tratate cu substanţe chimice, apoi mai stau câteva zile pe rafturi pânǎ sunt cumpǎrate şi consumate. În acest moment, nu mai au valoarea nutritivǎ pe care ar trebui sǎ o aibǎ.

În plus, legumele congelate ne ajutǎ sa economisim timp, fiind deja curǎţate şi gata pentru a fi preparate, fǎrǎ a fi nevoie de decongelare. Chiar se recomandǎ prepararea legumelor în stare congelatǎ, pentru a-şi pǎstra proprietǎţile nutritive.

Este foarte important ca temperatura la care sunt păstrate legumele şi fructele congelate sǎ fie constantǎ pe toatǎ perioada conservǎrii. Dacǎ sunt decongelate şi apoi recongelate, se poate declanşa înmulţirea unor microorganisme. Temperatura la care ar trebui ţinute în congelator este de -18 grade Celsius.

Unele legume nu pot fi congelate, din cauza aportului crescut de apǎ: ridichile, castraveţii şi salatele.

Ştiaţi că:

▪Afinele sunt pe primul loc în topul fructelor care nu îşi pierd proprietǎţile prin congelare. Afinele îşi pǎstreazǎ flavonoidele, compuşi chimici cu activitate antioxidantǎ, antimicrobianǎ, anticanceroasǎ şi antiinflamatorie, prevenind cancerul şi bolile de inimǎ.

▪Mazărea este una dintre legumele care îşi păstrează aceeaşi textură şi acelaşi gust precum varianta proaspatǎ. În plus, chiar şi dupǎ pǎstrarea ei la congelator timp de un an, îşi pierde doar o zecime din cantitatea de vitamina C, nivelul de antioxidanţi crescând.

Citește și: Ficatul gras

Cum gătim legumele congelate?

▪la aburi, nu fierte – ca sǎ le pǎstrǎm nutrienţii.

▪bine asezonate – deoarece nu au un gust atât de puternic ca şi cele proaspete, pentru o savoare mai pronunţatǎ, e bine sǎ le asezonǎm cu condimente diverse.

▪se adaugǎ în diverse mâncǎruri la final – se gǎtesc foarte repede

Iarna, când varietatea de legume proaspete scade, e indicat sǎ mâncǎm mai degrabǎ legume congelate şi nu din afara sezonului.

One thought on “Legume şi fructe congelate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *