La Medeleni…

La Medeleni…

La Medeleni este conacul copilăriei, al zarzărului înflorit şi al bucuriilor mărunte, al jocului înveselit de râsul celor trei copii, Dănuţ, Olguţa şi Monica.

Pe de altă parte, “La Medeleni” este romanul care l-a făcut cunoscut pe Ionel Teodoreanu la numai vârsta de 30 de ani. Că este un loc memorabil chiar şi pentru autor, ne dăm seama din cele povestite mamei sale, când afirmă, în cel de-al doilea volum, că “totul e curat: oamenii şi lucrurile, cerul şi peisajul”.

Aici se întâmplă lucruri minunate, de neclintit pentru amintirea oricărui copil, străjuite de parfumul şi ninsoarea petalelor de zarzăr, întâlnite în multe scrieri de-ale lui Ionel Teodoreanu. Copacul e o metaforă a obrajilor bucălaţi şi înfloriţi de fericirea lipsei de griji, e imaginea primei sărutări şi icoana bunicilor. De departe, străjuieşte maturizarea celor trei eroi.

Olguţa, cel mai reuşit personaj, sora lui Dănuţ, este un copil zvăpăiat, un amestec de inocenţă şi impulsivitate; ea reprezintă latura imprevizibilă a caracterului oricăruia dintre noi. Dănuţ este mai răbdător, dar, în acelasi timp, se “luptă” cu sora lui de fiecare dată aproape, în virtutea unui conflict în permanenţă alimentat. La polul opus e Monica, o fire blândă şi generoasă.

Citeşte şi: Balcic, tărâmul reginei

Cei trei eroi umplu “uliţa copilăriei” de veselie şi de farmec. Ei sunt proiecţia frumoasă a unui loc idilic, de poveste, care astăzi pare a fi ceva pierdut în negura timpului. Aşa apare şi conacul din satul ieşean Medeleni, care, în present, este în părăsire. Poate că situatia moşiei care l-a inspirit pe scriitor se va reabilita şi, astfel, vor putea fi revigorate pagini de literatură cu iz de legendă.

Luisa Ţuculeanu

Mai multe informaţii despre secţiile Muzeelui Literaturii din Iaşi puteţi afla aici: muzeulliteraturiiiasi.ro

One thought on “La Medeleni…

Comments are closed.