Hypatia din Alexandria

Hypatia din Alexandria

Hypatia din Alexandria – Personajul istoric și legenda modernă

Autor: Maria Dzielska | Traducere: Ana-Lorina Iacob |Ediție îngrijită de: Dragoș Mîrșanu

Hypatia sau Ipatia, faimoasa învățată din Alexandria Antichității târzii, poate fi considerată de două ori victimă. Mai întâi, ca personaj istoric, a fost victima circumstanțelor social-politice și religioase din epocă. Apoi, din modernitatea timpurie până astăzi, ca personaj reinventat, a fost și rămâne victima efortului de dezinformare și manipulare făcut de cei interesați să sape la temelia creștinismului în general, și a Bisericii în special.

Maria Dzielska, clasicist și istoric polonez (1942-2018), nu își propune o cercetare exhaustivă despre Hypatia, știind prea bine că elementele de biografie sunt puțin ofertante. Autoarea se mărginește la a picta cu inteligență un portret conturat din tușele strict necesare, urmărind doar mărturiile istorice de încredere. Nu colorează, am putea spune, în afara conturului. Nu inventează, ci doar prezintă, iar pe alocuri sugerează, și tocmai prin aceasta oferă încredere.
.
Acest scurt volum, ce s-a bucurat de un succes remarcabil, a fost tradus în cel puțin 9 limbi. El este împărțit în trei părți: „Legenda literară a Hypatiei”, „Hypatia și cercul ei” și „Viața și moartea Hypatiei”.

Cartea Ortodoxie și false credințe poate fi comandată pe site-ul Editurii Doxologia – click aici!

Te-ar putea interesa și: Ortodoxie și false credințe

One thought on “Hypatia din Alexandria

Comments are closed.