Hernia inghinala, tratamentul laparoscopic

Hernia inghinala, tratamentul laparoscopic

         Hernia inghinală apare atunci când în zona inghinală (şanţul dintre coapsă şi abdomen), ţesutul abdominal sau o parte din intestin protruzionează printr-un punct slab al peretelui abdominal cu apariţia unei umflături la acest nivel sau la nivelul scrotului. Hernia inghinala este cauzată de orice dezechilibru dintre presiunea intraabdominală şi rezistenţa peretelui abdominal. La persoanele ce efectuează eforturi fizice intense sau pacienţii cu tuse frecventă, dificultăţi la urinare – cauzate de adenom de prostată – constipaţie, peretele abdominal din zona inghinală îşi pierde rezistenţa, iar acest aspect favorizează apariţia herniei.

          În faza incipientă, umflătura este mică şi se retrage în poziţie orizontală sau împinsă la loc cu mâna. Cu timpul, organul herniat nu mai revine în abdomen, iar hernia rămâne vizibilă în permanenţă. Simptomele pot include în afară de tumefacţia amintită şi durere, disconfort sau senzaţia de greutate în zona inghinală şi/sau scrot.

          Intervenţia chirurgicală este singura opțiune terapeutică ce vindecă hernia inghinală. Purtarea diferitelor centuri nu ajută cu nimic la încetinirea progresiei bolii, ba chiar poate favoriza lezarea intestinelor din interiorul sacului herniar. Pentru că orice hernie creşte în timp şi se poate agrava cu o ştrangulare, este bine ca ea să fie operată cât mai devreme, mai ales că procedeele moderne de tratament asigură o vindecare rapidă şi cu risc de recidivă foarte mic.

Există două tipuri de operaţii pentru hernia inghinală:

  • operaţia deschisă – se efectuează o singura incizie de maxim 10 cm la nivelul zonei inghinale. Este o operaţie sigură, eficientă, utilizată de mai mulţi ani;
  • operaţia laparoscopică – o metodă mai nouă de corectare a herniilor inghinale la adult. Intervenția este minim invazivă, în această procedură de regulă sunt 3 incizii infracentimetrice.

Operaţia laparoscopică pentru hernia inghinala prezintă avantaje numeroase de ordin cosmetic, dureri minime, mobilizare postoperatoarie și recuperare mai rapidă, reinserţie socio-profesională postoperatorie precoce, risc de recidivă redus, complicaţii postoperatorii minime. Este necesară anestezia generală. Se efectuează o mică incizie în sau imediat sub cicatricea ombilicală. După corectarea herniei, deasupra defectului este inserată o plasă pentru a întări peretele abdominal, care va fi fixată cu lipici, agrafe metalice sau absorbabile. Fixarea plasei cu ajutorul lipiciului are ca principal avantaj diminuarea durerii postoperatorii.

Actualmente există o varietate de plase în chirurgia laparoscopică a herniilor, care se mulează perfect pe zonele inghinale, tolerate bine de către bolnavi şi care ajută la refacerea rapidă a solidităţii peretelui abdominal, cu durere postoperatorie minimă. Externarea pacientului se face în 24-48 de ore după operaţie, cu controale periodice la o săptămână, o lună şi un an.

În Centrul Medical Nova Vita aceste intervenții se efectuează de rutină, de către o echipă de chirurgi bine pregătiți, înregistrându-se în ultimii doi ani o creștere exponențială a frecvenței operaților pe cale laparoscopică.

Sursa: Centrul Medical Nova Vita www.nova-vita.ro

Sursa foto: pixabay.com

Citeşte şi: Sindromul de intestin iritabil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *