Grupa de sânge 0, un bastion împotriva Covid-19?

Grupa de sânge 0, un bastion împotriva Covid-19?

De la începutul epidemiei Covid-19, mai multe studii au prezentat persoanelor cu grupa sanguină zero privilegiate în fața virusului. Într-adevăr, donatorii universali par mai puțin afectați de criza sănătății decât alte grupuri de sânge. Realitate sau fantezie? Această tendință este confirmată de concluziile unui studiu francez publicat în revista științifică Viruses.

Prin observarea a mii de date, cercetătorii au descoperit că pacienții cu grupa sanguină O sunt mai bine protejați împotriva Covid-19. „Toate studiile converg, persoanele cu grupa de sânge O sunt mai puțin susceptibile la infecția cu coronavirus. Știm, de asemenea, că femeile după sarcini sau copii, produc o mulțime de anticorpi. Aceste persoane, inclusiv cele din grupa O, ar putea avea rezultate și mai bune în fața acestui virus”, afirmă France Pirenne, director medical al French Blood Establishment (EFS) din Île-de-France și profesor la universitatea Paris-Est-Créteil.

Acțiunea anticorpilor?

Anne Goffard, profesor de virologie la Facultatea de Farmacie din Lille și la Spitalul Universitar, estimează că persoanele din grupa O ar avea cu aproximativ 20% mai puține șanse de a fi infectate. În Europa de Vest, riscul de infecția ar fi redusă cu 25%. O cifră care poate crește până la 33% în funcție de țara în care se desfășoară studiul.

Citește și: Sfecla roşie, 4 motive pentru care trebuie să o introduci în meniu

Cum se explică această corelație între grupa sanguină și debutul bolii?

O primă ipoteză poate explica acest rezultat. Într-adevăr, anticorpii A și B, deținuți de cei din grupul sanguin O, pot avea o putere de protecție împotriva virusului. În schimb, cei din grupa A au doar anticorpi B, iar cei din grupa B au anticorpi A.

O altă posibilă explicație prezentată de Le Parisien este că acești anticorpi din grupa O ar putea limita acțiunea proteinei Spike, cea care ajută virusul să pătrundă în celulele corpului uman.

Pentru moment, acest traseu al grupelor sanguine rămâne o ipoteză care nu ar trebui să încurajeze unii oameni să diminueze măsurile de protecție, crezând că sunt protejați de grupa lor sanguină.

Sursa: santemagazine.fr / Foto: pixabay.com

One thought on “Grupa de sânge 0, un bastion împotriva Covid-19?

Comments are closed.