Fontanela la bebeluși și copii mici

Fontanela reprezintă o particularitate a nou-născutului care frecvent îngrijorează părinții, mulți dintre ei chiar se feresc să o atingă, uneori mergând până la a evita zona respectivă când vorbim de îngrijirea bebelușului.
Ce este fontanela?
Fontanela este o zona neosificată, o membrana dură situată între oasele craniene, immature și incomplete osificate, care pe măsură ce perimetrul cranian crește, scade în dimensiuni pentru a se închide definitive.
La naștere sunt 4 fontanele, uneori chiar 6, dintre acestea doar 2 sunt importante din punct de vedere clinic:
1. Fontanela anterioară (sau moalele capului în limbaj popular)
- Are formă de romb, este situate între osul frontal (partea din față a craniului) și oasele parietale (oasele situate pe părțile laterale ale capului).
- Dimenisunea medie este de 2/2cm și va fi monitorizată periodic de către medical curant.
- Vârsta de închidere este variabilă, între 3 și 24 de luni, în funcție de dimensiunea pe care a avut-o la naștere, dar și de factori constituționali, ritmul de creștere al perimetrului cranian, carențe (în special rahitism carențial).
2. Fontanela posterioară
- are formă triunghiulară și este situată între osul occipital (zona cefei) și cele două oase parietale (părțile laterale ale capului);
- are dimensiuni foarte mici la nastere, la unii bebelusi chiar lipsește;
- se închide, în general, în prima lună de viață, cel târziu până la 2-3 luni de viață.
Care este rolul fontanelelor?
- Permit compresia craniului în timpul nașterii, facilitând trecerea copilului prin canalele de naștere.
- Permit creșterea creierului în interiorul cutiei craniene în paralel cu creșterea perimetrului cranian.
- Protejează creierul de traumatismele foarte frecvente în primul an de viață ( oasele fiind moi și cartilaginoase, pot aluneca unele spre altele datorită fontanelei și astfel nu apar fracturi.
- Prezența fontanelei anterioare permite efectuarea ecografiei transfontanelare, indicată în special în afecțiuni neonatal (traumatisme la naștere), prematurilor sau celor cu afecțiuni neurologice; se pot aprecia structurile cerebrale și cantitatea de lichid cerebrospinal, precum și eventuale hemoragii sau anomalii de dezvoltare.
Când să ne îngrijorăm în privința fontanelei?
1. Fontanela este prea mare
- Cel mai frecvent este vorba de rahitism carențial, acompaniată fiind de alte semne de rahitism: bose frontale, torace evazat la baze, membre inferioare deformate; astfel se impun investigații suplimentare pentru a stabili cu certitudine diagnosticul și tratamentul adecvat.
- Se monitorizează întotdeauna în strânsă relație cu perimetrul cranian și cu dezvoltarea osoasă.
Foarte rar este componenta a unor boli genetice, congenitale:
- Sindrom Down;
- Acondro displazia – boală osoasă congenitală;
- Hipotiroidism congenital (diagnosticul este relative precoce având în vedere screeningul neonatal care se efectuează în maternitate);
- Hidrocefalia (creșterea presiunii intracraniene) care se asociază și cu o creștere peste normal a perimetrului cranian.
Toate aceste afecțiuni au multe alte semen și simptome associate și necesită investigații complexe și colaborare pediatru / neurolog pediatru, neurochirug / genetician / endocrinolog, în functie de suspiciunea de boală.
2. Fontanela este prea mică
- Reprezintă o problemă doar atunci când perimetrul cranian nu crește corespunzător și există riscul de microcefalie, componența a unor boli genetice/neurologice.
- NU se oprește administrarea Vitaminei D3, se fac investigații suplimentare dacă medical pediatru consideră că sunt probleme.
3. Fontanela este deprimată
- În situația în care deprimarea este vizibilă, reprezintă cel mai adesea un semn de deshidratare și este necesară adresarea la un serviciu de urgență, cu atât mai mult cu cât vârsta bebelușului este mai mică și/sau se asociază alte simptome: febră, vărsături, diaree etc.
- Dacă bebelușul nu are simptome asociate și apetitul este normal, nu sunt motive de îngrijorare.
- Pulsarea fontanelei nu semnifică deprimare, ci este ceva normal; aceasta pulsează în ritmul bătăilor cardiace.
4. Fontanela este bombată
- Bombarea de scurtă durată, în timpul plânsului, tusei sau efortului este absolute firească și nu necesită măsuri suplimentare.
- Bombarea permanent necesită evaluare urgentă, deoarece poate semnifica o presiune anormală la nivelul creierului, fie o infecție (meningită/encefalită) sau o afectare neurologică.
Sunt necesare măsuri de precauție?
- categoric NU;
- creierul este protejat de o membrană foarte groasă, dură ce oferă protecție maximă, astfel că bebelușul poate fi spălat pe cap, masat, pieptănat, tuns;
- căciula în casă nu este necesară; mitul potrivit căruia după baie trebuie căciuliță pentru a nu face meningită este FALS (meningita este o infecție virală/bacteriană și nu are nicio legatură cu baia).
Autor: Dr. Lavinia Rusu, medic specialist pediatrie la Policlinica Providența
Citește și: Endometrioza determinată de o genă?
One thought on “Fontanela la bebeluși și copii mici”