Eritemul pernio sau degerătura

Eritemul pernio sau degerătura

Autor: Dr. Madeleine Nechifor, medic primar dermato-venerologie, doctor în ştiinţe medicale, competenţa în dermatologie estetică şi chirurgicală

Eritemul pernio, pernioza sau degerǎtura  sunt termeni înrudiţi care se aplicǎ aceleiaşi categorii nosologice declanşate şi agravate de acţiunea directǎ a frigului, combinat cu umezeala şi vântul la nivelul pielii, în special la extremitǎţi.

Aceştia acţioneazǎ fie direct asupra celulelor şi a fluidelor extracelulare, fie indirect asupra integritǎţii circulaţiei locale prin diverse mecanisme.

Dacǎ acţiunea frigului continuǎ asupra organismului, se produc leziuni ireversibile ale vaselor, nervilor, muşchilor. În acest caz vorbim de degerǎturǎ profundǎ, foarte severǎ, care beneficiazǎ doar de tratament chirurgical (excizia ţesuturilor afectate pânǎ la amputaţie în situaţii extreme).

Cel mai adesea de degeratura sunt afectaţi copiii, femeile şi cei care muncesc în condiţii meteo nefavorabile. De obicei, leziunile apar la temperaturi  foarte  scǎzute, apropiate îngheţului sau atunci când ne expunem neprotejaţi corespunzǎtor anotimpului o perioadǎ îndelungatǎ la o temperaturǎ moderat scǎzutǎ, asociatǎ cu umezealǎ şi vânt. Unele complicaţii se pot manifesta şi atunci când este vorba de  condiţii asociate, cum ar fi afecţiunile tiroidiene, diabetul sau sexul feminin.  

Unde apar adesea degerăturile?

De regulǎ, degerǎturile se “instaleazǎ” la extremitatea membrelor superioare  şi inferioare, coapse, pavilioanele  urechilor, pleoape, obraji. La început sunt vizibile mici plǎci eritemato-violacee, supradenivelate, uneori cu o veziculǎ sau bulǎ pe suprafaţǎ (aspect “in cocarda” sau “semn de tras la ţintǎ“) şi, în mod caracteristic, asociate  cu durere  sau arsurǎ şi prurit (mâncǎrime) local. Pot evolua cǎtre placarde întinse  roşii – violacee care se ulcereazǎ central (o “ranǎ” dureroasǎ, cu risc de suprainfectare). Cu îngrijiri locale blânde (antiseptice, vasodilatatoare, creme cu antibiotice), cu protecţie împotriva frigului, se vindecǎ lent, lǎsând o modificare temporarǎ de culoare pentru câteva sǎptǎmâni.

Degerătura este o manifestare diferitǎ de uricaria a “frigore”, unde adesea este vorba de un mecanism  declanşator imunologic, iar leziunile  nu sunt prezente doar la extremitǎţi. Dacǎ urticaria la frig  poate însoţi boli sistemice, degerǎtura simplǎ apare dupǎ expunerea pielii incorect protejate la frig, umezealǎ, vânt. Atenţie, unele medicamente pot fi declanşatoare  sau agravante, cum este cazul beta-blocantelor, vasoconstrictoarelor.

Evident, cel mai usor este sǎ previi o boalǎ decât sǎ o tratezi. Alegeţi  expunerea doar un timp limitat la frig, umezealǎ şi vânt a copiilor mici, persoanelor bolnave, a celor cu circulaţie perifericǎ deficitarǎ. De asemenea, nu uitați de îmbrǎcǎminte adecvatǎ, de preferat din materiale naturale, în straturi suprapuse, care sǎ realizeze o “pernǎ” de aer protectoare între ele. Foto: pixabay.com

Cabinet Medical Individual de Dermatologie Generalǎ şi Esteticǎ Dr. Madeleine Nechifor 
Iaşi, Strada Primaverii, Policlinica Industrialǎ
0745.604.935
facebook.com/drmadeleinenechiforiasi

Citeşte şi: Varza, bogăţie de vitamine și minerale

One thought on “Eritemul pernio sau degerătura

Comments are closed.