După doi ani de pandemie

După doi ani de pandemie
Primele raze de soare Desești - Mihai Coțovanu

Autor: Mihai Coțovanu, artis plastic

În urmă cu doi ani, la Galeriile „Nicolae Mantu” din Galați, a fost o atmosferă culturală și de solidaritate la vernisajul din februarie, o bucurie a întâlnirii prin artă al iubitorilor de frumos. După vernisaj s-a trecut la „academia liberă”, discuții cu un pahar în mână. Atmosfera liberă și academică s-a prelungit cu artiștii și oameni de cultură relaxați, așezați la propriu și la figurat pe scaune într-o atmosferă boemă, s-a discutat și servit, până târziu.

Am revenit după doi ani de pandemie în aceeași galerie ”Nicolae Mantu”. Persoana desemnată să supravegheze spațiul expozițional este în șomaj tehnic din lipsă de venituri al U.A.P. Galați, un efect direct după pandemie. Scumpirea curentului și a gazelor naturale a determinat o raționalizare pentru a se putea plăti facturile. De bună voie și nesiliți de nimeni s-a ajuns mai rău ca pe vremea împușcatului să se stea în frig. Cu toate aceste impedimente, vernisajul s-a desfășurat în parametrii culturali de ținută, cu un public de calitate și substanțial.

Generozitatea culturală gălețeană a fost susținută de conducerea U.A.P. Galați și artiștii prezenți. Deschiderea expoziției a fost prin atenția colegială a dl. președinte Gheorghe Andreescu, fiind alături și artista Adina Teofan.

Din cauza restricțiilor din pandemie, am trecut pe afiș doar ora deschiderii expoziției, nefiind desemnat cine va susține deschiderea expoziției. Pentru mine a fost o surpriză prezența domnului director al Muzeului de Arte Vizuale Galați. Astfel, evenimentul s-a transformat într-un vernisaj cu dimensiune culturală.

Domnul director a ținut un discurs concret și la obiect cu afirmații esențiale de sinteză: „ Astăzi am intrat în universul ernimiei culorii și a luminii. Într-o lume a experimentului, Mihai Coțovanu rămâne în spațiul concret, liniștitor al artei tradiționale. Pentru el nimic nu este întâmplător, nimic de luat în seamă. Alege figurativul, originalitatea care vine de la sine. Mă bucur de florile lui Mihai Coțovanu, mă plimbă pe străzile pictate de el, mă simt bine în catedrala lui.”

Vă mulțumesc domnule director Dan Basarabescu Nanu, pentru dimensiunea sacră percepută în tablourile expuse.

Observațiile domniei sale conduc spre ideea că Galeriile de Artă „Nicolae Mantu” s-au transformat, pentru puțin timp, într-o catedrală plină de căldură sufletească și de oameni frumoși întru cultură.

www.mihaicotovanu.ro

Te-ar putea interesa și: Mănăstirea Agafton, comoara din pădure

2 thoughts on “După doi ani de pandemie

Comments are closed.