Dieta verde

Dieta verde

Autor: Mariana Chelariu, specialist în nutriţie şi dietetică

Dieta verde poate fi un bun ajutor în detoxifierea organismului, în îmbunătăţirea imunităţii, în dobândirea unui aspect mai plăcut al pielii şi în reglarea greutăţii corporale.

Poate mai mult ca oricând în această perioadă avem nevoie de energie. Să profităm de ce ne oferă natura cu generozitate: vegetale verzi, bogate în vitamine, minerale şi fibre, dar … şi de soare.

Ce trebuie să facem pentru dieta verde?

1. Ne aprovizionăm cu vegetale verzi: spanac, salată verde, rucola, ceapă verde, usturoi verde, praz, urzici, leurdă, lobodă verde, leuştean, mărar, pătrunjel, busuioc, dovlecei, mazăre, fasole verde, broccoli, varză, ardei iute, avocado, kiwi, mere verzi, lămâi verzi etc.

2. Toate cele trei mese principale vor conţine vegetale verzi consumate în stare cât mai naturală pentru a profita din plin de bogăţia de enzime şi vitamine, sau, după caz, gătite cât mai dietetic şi atrăgător.

3. Pentru dieta verde, hidratarea este foarte importantă: apa, infuziile de plante, ceaiul verde.

4. Să ne bucurăm de soare: 15-30 minute pe zi sunt suficiente pentru a ne asigura necesarul de vitamina D.

5. Să facem mişcare 30-60 minute pe zi, fie ea chiar şi sub formă de plimbare.

6. Să ne odihnim 8 ore pe noapte.

Meniul de la micul dejun ar trebui să cuprindă:

  • lactate cu un conţinut scăzut de grăsimi: caş proaspăt, urdă, brânză de vaci, perle de brânză cu smântână, alături de ceapă verde, spanac, ridichi sau alte legume preferate;
  • ouă fierte sau omlete cu vegetale verzi: spanac, brocoli, pătrunjel proaspăt, busuioc;
  • pastă de năut, de avocado;
  • pâine integrală, crackers, fulgi de ovăz, tărâţă, psilium;
  •  seminţe de bostan, floarea soarelui, migdale, nuci, fistic, in;
  • fructe;
  • cafea, ceai verde.

Pentru prânz putem alege:

  • o salată cât mai generoasă de crudităţi – cu de toate – care să conţină cel puţin 5 ingrediente (folosiţi-vă fantezia sau căutaţi surse de inspiraţie) asezonată cu ulei de măsline extravirgin şi suc de lămâie;
  • carne de pui, curcan, peşte – gătită la cuptor sau grătar;
  • ciorbe cu mult zarzavat, supe;
  • orez cu spanac, urzici, linte, dovlecel;
  • fasole păstăi, mazăre – gătite cu sos de roşii, usturoi verde.

La masa de seară optăm, de obicei, pentru un singur fel de mâncare, mai uşor, pe bază de legume crude, la grătar sau la aburi, asezonate cu diverse condimente, puţin ulei de măsline şi eventual o porţie moderată de brânză sau peşte slab.

Gustările potrivite la dieta verde sunt fructele, iaurturile, alături de oleaginoase.

Mişcarea zilnică în aer liber readuce buna dispoziţie şi permite refacerea rezervelor de vitamina D. Sportul practicat regulat şi somnul odihnitor sunt alături de o dietă verde, o alimentaţie echilibrată şi diversificată factori cheie ai unui stil de viaţă sănătos. Foto: pixabay.com

Să ne bucurăm de natură!

www.marianachelariu.ro

Citeşte şi: Boabele de cacao: cum se consumă?

One thought on “Dieta verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *