Deficiența de omega 3 afectează dezvoltarea neuronală la nou-născuţi

Deficiența de omega 3 afectează dezvoltarea neuronală la nou-născuţi

Un studiu arată pentru prima dată la șoareci că aportul insuficient de omega 3 la mamă în timpul sarcinii modifică dezvoltarea rețelelor neuronale la puii abia născuţi, provocând tulburări de memorie.

Acizii grași Omega 3 sunt o familie de acizi grași care include acizi grași esențiali pentru dezvoltarea și buna funcționare a organismului. Esențiale în special pentru dezvoltarea creierului, acestea pot fi furnizate numai prin alimente: se găsesc în multe uleiuri vegetale (rapiță, in etc.) și în carnea peștilor grași.

În timpul gestației și alăptării, acestea sunt încorporate în număr mare în creierul tinerilor prin hrana maternă. O echipă de cercetători a fost interesată de impactul nutriției materne în aceste două perioade specifice asupra dezvoltării creierului tinerilor.

Într-adevăr, datele științifice indicaseră deja că consumul insuficient al acestor acizi grași de către mamă în perioada perinatală este un factor de risc care poate duce la deficite cognitive la copii (limbaj, memorie, învățare etc.). Dar care este mecanismul responsabil?

Cercetătorii de la INRAE ​​și Universitatea din Bordeaux, în colaborare cu Inserm și două universități canadiene (Laval și Toronto) și alți parteneri sunt interesați de un anumit tip de celule ale creierului: celulele microgliale (sau microglia), care participă la construirea rețelelor de memorie neuronală. Acestea sunt la interfața dintre neuroni și mediu.

„Rețeaua neuronală este slab pregătită”

După cum explică studiul lor publicat în „Nature Communications”, în timpul dezvoltării creierului, celulele microgliale „sculptează” rețelele neuronale „mâncând” sinapse inutile (legături de legătură între neuroni) păstrând în același timp cele esențiale. pentru buna funcționare a creierului. Oamenii de știință și-au desfășurat activitatea pe șoareci pentru a evalua dacă starea maternă a alimentelor omega-3 și, prin urmare, cea a creierului bebelușului, au avut o influență asupra activității acestor microglii. Rezultatele lor arată că aportul insuficient de omega 3 în dieta maternă afectează activitatea microgliei în creierul în curs de dezvoltare.

Mai exact, „aceste celule devin funcționale anormal și devin hiperfagice, ceea ce înseamnă că își pierd capacitatea de a recunoaște sinapsele care trebuie eliminate și „mănâncă” prea multe sinapse. Rețeaua neuronală este apoi slab formată, ceea ce provoacă modificări în memoria celor mici.“, explică oamenii de știință. Pentru a studia mai îndeaproape această legătură între aportul de omega 3 și dezvoltarea creierului, următorul pas al studiului lor științific va consta în analiza conținutului acestor celule și testarea diferitelor molecule pentru identificarea celor responsabili de această disfuncție și apoi găsirea modului de restabilire a acestei funcţie.

Dar deja, „această lucrare la animale deschide noi căi de cercetare și studiile vor continua la oameni pentru a înțelege mai bine legăturile dintre omega 3 și dezvoltarea creierului. Ca să nu mai vorbim că multe femei însărcinate tind să fie deficitare în alimente omega 3, deoarece rezervele de țesut ale mamei tind să scadă pe măsură ce sunt utilizate pentru dezvoltarea fetală. Acesta este motivul pentru care identificarea celor cu risc cât mai curând posibil ar putea fi un pas preventiv pentru a reechilibra această deficiență prin alimente. “, conchid cercetătorii.

Sursa: santemagazine.fr

Citeşte şi: Top 7 fructe uscate bogate în proteine şi antioxidanţi

One thought on “Deficiența de omega 3 afectează dezvoltarea neuronală la nou-născuţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *