Danemarca, Norvegia, Islanda suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca

Danemarca, Norvegia, Islanda suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca

Danemarca, Norvegia și Islanda au suspendat, joi, temporar utilizarea vaccinului Covid-19 al AstraZeneca din cauza îngrijorărilor cu privire la pacienții care dezvoltă cheaguri de sânge post-vaccinare.

Danemarca a fost primul care și-a anunțat suspendarea, „în urma rapoartelor despre cazuri grave de cheaguri de sânge” în rândul persoanelor care au primit vaccinul, a declarat Autoritatea pentru Sănătate a țării într-un comunicat.

Acesta a subliniat că mișcarea a fost una de precauție și că „nu s-a stabilit, în acest moment, că există o legătură între vaccin și cheagurile de sânge”.

Începând cu 9 martie, au fost raportate 22 de cazuri de cheaguri de sânge la mai mult de trei milioane de persoane vaccinate în Spațiul Economic European, a declarat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Austria a anunțat luni că a suspendat utilizarea unui lot de vaccinuri AstraZeneca după ce o asistentă în vârstă de 49 de ani a murit din cauza „problemelor severe de coagulare a sângelui” la câteva zile după ce a primit un vaccine anti-Covid.

Alte patru țări europene – Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg – au suspendat, de asemenea, utilizarea vaccinurilor din acest lot, care a fost trimis în 17 țări europene și consta dintr-un milion de vaccinuri.

Cu toate acestea, Danemarca a suspendat utilizarea tuturor livrărilor sale AstraZeneca, la fel ca Islanda și Norvegia în anunțurile ulterioare de astăzi, invocând preocupări similare.

Miercuri, EMA a declarat că un studiu preliminar a arătat că lotul de vaccinuri AstraZeneca utilizate în Austria probabil nu ar fi de vină pentru moartea asistentei.

Sursa: medicalxpres.com / Foto: CCO Public Domain

Citește și: Aerisirea, mai importantă decât decontaminarea suprafețelor (Covid-19)