Zincul, cum ne asigurăm necesarul de zilnc?

Zincul, cum ne asigurăm necesarul de zilnc?

Zincul este implicat în activitatea a peste 200 de enzime (molecule esențiale pentru reacțiile chimice din organism), inclusiv cele care ajută la protejarea împotriva radicalilor liberi și a celor implicați în sinteza proteinelor.

Care sunt beneficiile zincului?

Este esențial la: creștere, ţesuturi, cicatrizare, creşterea masei muscular, repaparea ADN-ului. De asemenea, un puternic antioxidant și un antiinflamator necesar la:

– vitalitatea pielii (ajută la combaterea acneei, psoriazisului sau dermatitei);

– vitalitatea unghiilor și a părului (permite sinteza de keratină și colagen);

– imunitate;

– reglarea greutății și a zahărului din sânge;

– reproducerea (promovează producția și mobilitatea spermei);

– protecție împotriva bolilor cardiovasculare / degenerative și a cancerelor.

Zincul este implicat în producerea și secreția de insulină, reglarea hormonilor tiroidieni, sinteza testosteronului și crește numărul de celule T, celule cheie ale imunității.

Care sunt alimentele cele mai bogate în zinc?

Alimentele cele mai bogate în zinc sunt fructele de mare, carnea și brânzeturile. Apoi vin sursele vegetale din nuci, seminţe nerafinate și leguminoase.

Carnea

Ficatul și carnea de vită sunt surse bune de zinc, fier, vitamine și proteine. Conținutul variază de la o bucată la alta și poate reprezenta până la 30% din aportul recomandat pentru un adult. Consumul regulat, dar nu excesiv de carne ajută la asigurarea unei bune creșteri.

Fructele de mare

Fructe de mare, și în special stridiile, ajută la asigurarea necesarului zilnic. Crabul și homarul conțin niveluri ridicate ale acestui micronutrient, dar și antioxidanți și minerale.

Citeşte şi: Alimente care ne fac mai fericiţi

Nucile şi seminţele

Semințele de dovleac, caju, nuci pecan, arahide, fistic și migdale sunt un excelent inhibitor al poftei de mâncare și sunt o modalitate bună de a adăuga o porție suplimentară de zinc şi magneziu.

Cereale integrale

Încă un motiv pentru a mânca cereale integrale: acestea conțin zinc, pe lângă fibre. Pâinea, orezul, grâul în versiunea lor nerafinată oferă o cantitate semnificativă de minerale esențiale.

Lactatele

Brânza, iaurtul și laptele integral ajută la menținerea sănătății oaselor datorită aportului lor de calciu. Conțin cantități mici, dar care sunt ușor absorbite de organism (deoarece lactoza îi facilitează digestibilitatea).

Pudra de cacao

Ciocolata (în special pudra de cacao neîndulcită) nu numai că ajută la combaterea bolilor cardiovasculare, reduce riscul de depresie și hipertensiune arterială, este și o sursă excelentă.

De cât de zinc avem nevoie pe zi?

Zincul este prezent în cantități foarte mici în corp (doar 2 până la 4 grame). Aportul nutrițional recomandat este de 10 mg pe zi pentru o femeie și de 12 mg pentru un bărbat. Femeile gravide sau care alăptează ar trebui să crească doza între 16 și 23 mg pe zi.

Sursa: santemagazine.fr

One thought on “Zincul, cum ne asigurăm necesarul de zilnc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *