Cum este posibilă o reinfecție cu Covid-19?

Cum este posibilă o reinfecție cu Covid-19?

Câteva cazuri de reinfecție cu Covid-19 au fost raportate în întreaga lume. Comunitatea științifică încearcă să înțeleagă ce mecanisme imune pot explica acest fenomen.

Sunt extrem de rare, dar există. Au fost identificate și analizate cazurile de reinfecție cu SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru Covid-19. Cazul unui pacient american a fost descris recent în revista The Lancet Diseases.

Pacientul a contractat Covid-19 de două ori în decurs de o lună și jumătate, cu un al doilea episod mult mai puternic decât primul, necesitând internarea în camera de urgență și administrarea de oxigen. Pacientul în vârstă de 25 de ani din Nevada nu suferă de nici o tulburare imunitară și nu a avut nicio boală preexistentă din cauza infecției sale cu SARS-CoV-2. De atunci și-a revenit.

O analiză genetică a arătat că aceste două infecții succesive au fost cauzate de două tulpini diferite de SARS-CoV-2, ceea ce este esențial pentru noi să fim siguri că este într-adevăr o reinfecție. În total, potrivit Lancet, cinci cazuri de reinfectie au fost confirmate până acum: în Hong Kong (acesta a fost primul, anunțat pe 24 august), în Belgia, în Olanda, în Ecuador și în statul american Nevada.

Mai multe ipoteze ar putea explica această reinfecție cu SARS-CoV-2

Mai multe ipoteze ar putea explica reinfecția tânărului din Nevada, potrivit autorilor studiului publicat în Lancet. Prima ipoteză, reinfecția ar putea proveni din faptul că „a fost expus la o doză foarte importantă de virus a doua oară, ceea ce ar fi provocat o reacție mai acută”. Sarcina virală este doza de virus la care a fost expus un pacient în timpul infecției.

„Dacă SARS-CoV-2 trece într-un tiraj și pacientul inhalează aproximativ zece particule virale, nu va fi foarte bolnav. În schimb, dacă petrece o seară fără mască cu un purtător de virus care îi trimite un milion de particule, riscă să provoace o formă mult mai gravă a bolii „, explică Jacqueline Marvel, imunolog la Centrul Internațional de Cercetare în Boli Infecțioase (CIRI).

Ea descrie infecția ca un accident vascular cerebral. „Trebuie să vă imaginați o celulă care infectează alta, care însăși infectează alta, etc. Poate că răspunsul imun înnăscut, primul răspuns la un agent patogen, a fost suficient pentru a controla cantitățile mici de virus. Nu știm încă.”

One thought on “Cum este posibilă o reinfecție cu Covid-19?

Comments are closed.