Creierul femeilor este mai cald

Creierul femeilor este mai cald

Creierul femeilor este în medie cu 0,4°C mai cald decât cel al bărbaților, arată un nou studiu științific despre temperatura creierului, publicat luna aceasta în revista Brain.

Cercetătorii britanici au recrutat 40 de voluntari, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, cărora le-au făcut o serie întreagă de RMN (imagini prin rezonanță magnetică): dimineața, după-amiaza și seara târziu, pentru aceeași zi. Fiecare participant a fost echipat și cu un monitor de activitate purtat la încheietura mâinii, pentru a afla despre stilul său de viață (se culca târziu, se trezește devreme etc.).

Rezultat: La participanții sănătoși, temperatura medie a creierului a fost de 38,5°C, cu peste două grade mai mare decât cea măsurată sub limbă. Cea mai mare temperatură măsurată a fost de 40,9°C. Studiul a mai constatat că temperatura creierului a variat în funcție de ora din zi, regiunea creierului măsurată, sex, ciclul menstrual și vârstă.

Astfel, s-a descoperit că creierul femeilor este în medie cu 0,4°C mai cald decât creierul omologilor lor masculini. Potrivit cercetătorilor, această diferență de gen se datorează probabil ciclului menstrual, deoarece majoritatea femeilor au avut RMN atunci când se aflau în faza post-ovulație a ciclului lor (faza luteală), iar temperatura creierului lor a fost cu aproximativ 0,4 °C mai caldă decât a femeilor care se aflau în faza lor pre-ovulatorie (faza foliculară).

Rezultatele au mai arătat că temperatura creierului a crescut odată cu vârsta, în special în regiunile profunde ale creierului, unde creșterea medie a fost de 0,6°C. Cercetătorii cred că capacitatea creierului de a se răci se poate deteriora odată cu vârsta. Sunt necesare experimente suplimentare pentru a determina dacă există o legătură cu dezvoltarea tulburărilor cerebrale legate de vârstă (boala Alzheimer, Parkinson etc.).

Sursa: Brain

Te-ar putea interesa și: Riscul de avort spontan prezis cu datele genomice

One thought on “Creierul femeilor este mai cald

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *