Covid-19: purificatoare de aer care reduc riscul de infecție în școli

Covid-19: purificatoare de aer care reduc riscul de infecție în școli

Cercetătorii germani susțin că instalarea unor purificatoare de aer în sălile de clasă poate elimina 90% din aerosoli în aer.

După avertismentul a peste 200 de oameni de știință internaționali, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut că noi dovezi confirmă potențiala transmisie aeriană a Covid-19. „Recunoaștem că există dovezi în acest domeniu, ca și în alte domenii referitoare la virusul COVID-19 și pandemie. Prin urmare, trebuie să fim deschiși la această posibilitate și să înțelegem implicațiile sale pentru modul de transmitere și precauții care trebuie luate”, a explicat Benedetta Allegranzi, manager tehnic al OMS pentru prevenirea și controlul infecțiilor. Potrivit acesteia, nu poate fi exclusă posibilitatea transmiterii aeriene în locuri publice, „mai ales în condiții foarte specifice, precum locuri supraaglomerate, închise, slab ventilate”.

Deci, cum să asigurăm securitatea în locuri închise și, în special, în sălile de clasă. S-ar putea să existe o soluție care este investigată în prezent de cercetătorii germani. Joachim Curtius, profesor de cercetări atmosferice experimentale la Universitatea din Goethe și echipa sa au testat eficacitatea a patru purificatoare de aer instalate într-o sală de clasă cu 27 de studenți timp de o săptămână. Fiecare purificator a fost echipat cu mai multe filtre. Ca parte a acestui studiu, oamenii de știință au măsurat, de asemenea, volumul particulelor fine de praf și concentrația de CO2 și au analizat nivelurile de zgomot cauzate de aceste purificatoare de aer.

Aerarisirea rămâne esențială

Rezultatul? După treizeci de minute de mers, purificatoarele de aer au îndepărtat 90% din aerosoli din aer. „Pe baza datelor noastre de măsurare, am calculat un model care permite următoarea estimare: un purificator de aer reduce cantitatea de aerosoli într-un grad atât de considerabil încât riscul de a fi infectat de o persoană foarte contagioasă , un super-distribuitor, este redus drastic. De aceea recomandăm școlilor să utilizeze purificatoare de aer HEPA în această iarnă cu un debit de aer suficient de mare”, rezumă profesorul Curtius. În plus, elevilor și profesorilor nu le-a fost deranjant zgomotul produs de dispozitiv. O altă veste bună este că purificatoarele au redus, de asemenea, alergeni și particule fine de praf.

Aveți grijă, însă, aceste purificatoare de aer nu trebuie să înlocuiască aerisirea regulată a spațiilor închise, așa cum ne amintește omul de știință: „Un filtru de aer nu înlocuiește însă deschiderea ferestrei la intervale regulate, ceea ce este important pentru reducerea concentrației de bioxid de carbon în cameră. Măsurătorile noastre în săli de clasă au arătat că nivelurile depășesc deseori limitele recomandate. Aici recomandăm instalarea senzorilor de CO2, astfel încât elevii și profesorii să-l poată monitoriza singuri.”

Sursa: santemagazine.fr

Citeşte şi: Care sunt beneficiile quinoa?

One thought on “Covid-19: purificatoare de aer care reduc riscul de infecție în școli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *