Consumul de nuci îmbunătățeşte calitatea spermei!

Consumul de nuci îmbunătățeşte calitatea spermei!

Calitatea spermei poate fi îmbunătăţită prin alimentaţie! Viabilitatea, motilitatea și morfologia spermatozoizilor ar fi îmbunătățite prin consumul regulat de nuci, alune, migdale, potrivit unui nou studiu științific.

Se știe de câțiva ani că mulți factori de mediu, legați în special de calitatea vieții (tutun, alcool, sedentarism) sunt implicați în scăderea fertilității masculine.

Care este fenomenul metilării?

Aceste „obiceiuri proaste” au ca efect modificarea metilării ADN-ului în celulele noastre (cunoscute sub numele de modificări epigenetice), care nu afectează ADN-ul în sine, dar poate modifica anumite funcții biologice. Deoarece o genă metilată nu se exprimă și, prin urmare, nu poate duce la crearea unei proteine. Mai multe studii au descoperit o legătură puternică între metilarea ADN-ului spermei și calitatea slabă a spermei.

Cu toate acestea, se pare că este posibil să acționăm asupra acestui fenomen de metilare și, în cele din urmă, să îmbunătățim calitatea spermei, prin intermediul alimentelor. Într-un nou studiu, publicat în revista Andrology, cercetătorii raportează că au observat că consumul de nuci (nuci, alune, migdale și alte semințe oleaginoase) acționează asupra fenomenului de metilare, care ar îmbunătăți în cele din urmă calitatea spermei.

Creşte calitatea spermei prin mâncare

O echipă de cercetători spano-americani a recrutat 72 de bărbați tineri, sănătoși, care nu fumează într-un proces numit „Fertinuts”. 48 dintre ei au fost incluşi în grupul „nuci”: au consumat 60 de grame pe zi de diverse nuci, timp de 14 săptămâni. Restul de 24 de participanți au fost incluși în grupul de control și și-au păstrat dieta occidentală, evitând totuși să mănânce semințe oleaginoase. Calitatea materialului seminal al participanților a fost observată la începutul studiului și apoi la sfârșitul celor 14 săptămâni.

Verdict: Metilarea a 36 de regiuni ale genomului a fost semnificativ diferită între începutul și sfârșitul experimentului în grupul care a consumat semințe oleaginoase, 97,2% din aceste regiuni prezentând hipermetilare. Dovadă pentru cercetători că este posibil să acționăm asupra fenomenului de metilare a ADN doar prin alimente.

„Această lucrare arată că există regiuni sensibile ale epigenomului spermei care răspund la dietă, ceea ce poate duce la modificări ale compoziției spermei și a capacității sale de a fertiliza un ovul.”, a concluzionat Albert Salas-Huetos, primul autor al studiului.

Rețineți că nucile, bogate în omega-3, sunt, de asemenea, recomandate pentru a menține o sănătate cardiovasculară bună și o bună funcție a creierului.

Sursa: Revue Andrology / Foto: Jonothan Borba

Citeşte şi: 8 beneficii de la cireşe

One thought on “Consumul de nuci îmbunătățeşte calitatea spermei!

Comments are closed.