Atacul ischemic tranzitoriu, primele semne

Atacul ischemic tranzitoriu, primele semne

Atacul ischemic tranzitoriu (AIT), la fel ca un accident vascular cerebral (AVC), este precedat de anumite semne. Dintre acestea amintim:

  • La nivelul feței, ochii sau gura se pot îndrepta pe o parte. Este posibil să aveți probleme și să zâmbiți;
  • Probleme de vorbire, lipsa coerenței, tulburări de limbaj, comunicare defectuoasă;
  • Brațe slabe sau amorțite;
  • Probleme de echilibru și coordonare;
  • Orbirea sau vederea încețoșată la unul sau ambii ochi;
  • Nu poți mișca o parte întreagă a corpului;
  • Amețeală;
  • Durere de cap bruscă și severă;
  • Probleme de înghițire.

Dacă acordăm atenție simptomelor atacului ischemic tranzitoriu putem identifica accidentul vascular cerebral chiar înainte ca acesta sa aibă loc.

Diferența între AIT (atacul ischemic tranzitoriu) și AVC

Atacurile ischemice tranzitorii se întâmplă când unul dintre vasele de sânge devine blocat și nu mai furnizează creierului sânge bogat în oxigen. Această întrerupere a fluxului de sânge către creier înseamnă blocarea  unor funcții normale, ceea ce duce la simptome, cum ar fi tulburările de vorbire și slăbiciune generală.

În AIT blocajul se rezolva rapid, iar aportul de sânge al creierului revine la normal înainte de a se produce pagube semnificative. Într-un accident vascular cerebral complet, fluxul de sânge către creier este perturbat mult mai mult, ceea ce duce la deteriorarea mai severă a creierului, a circuitelor neuronale și implicit  la probleme pe termen lung.

Te-ar putea interesa și: Cefaleea la copii

Blocarea vaselor de sânge responsabile de cele mai multe AIT este, de obicei, cauzată de un cheag de sânge care se formează în altă parte a corpului și s-a deplasat către vasele de sânge care ajung la creier. Poate fi cauzat și de bucăți de material gras sau de bule de aer. În cazuri foarte rare, AIT poate fi cauzat de o cantitate mică de sângerare în creier, cunoscută sub numele de hemoragie.

Recomandăm prezența de urgență la medic în următoarele trei ore după ce se identifică prezența simptomelor specifice enunțate mai sus, chiar dacă nu pare a fi ceva grav. Astfel, sunt obținute rezultate mai bune în anticiparea accidentului vascular cerebral și prevenirea unor pagube grave la nivelul sistemului neuronal.

Serviciile PAPILLON MEDICAL sunt axate pe oferirea de îngrijiri corespunzatoare persoanelor aflate în perioade de recuperare, dispunând de aparatură medicală de specialitate și personal calificat.

Autor: Iren IONIȚĂ, psihoterapeut și consilier educațional, Papillon Clinique

www.papillonmedical.ro

2 thoughts on “Atacul ischemic tranzitoriu, primele semne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *