Arta în dimensiunea sacră

Arta în dimensiunea sacră

Expoziția de pictură „Arta în dimensiunea sacră” semnată de artistul plastic Mihai Coțovanu, deschisă de pe data de 10 august până pe 31 august 2020, va fi expusă pe simezele Galeriei „Theodor Pallady” din Iași.

Ea va cuprinde 20 de tablouri, având ca motive tematice: peisajul, natura statică și portretul, o temă care se definește firesc prin afirmațiile des întâlnite ale admiratorilor de pictură despre artistul care are har sau inspirație creatoare (el nu are aceste atribute, dar se lasă pătruns de ele).

Ștefan Luchian făcea referire la acest aspect în afirmația: „Frumos este un biet cuvânt searbăd și neînsemnat, care nu spune nimic despre splendoarea scântâietoare a peisajelor de la Moinești”.

Este o afirmație care cuprinde în sine starea de inspirație a artistului, ca formă de expresie și contemplare a peisajului, încât se subînțelege transcederea gândirii în metafizic a artistului în zonele eterate înalt spirituale. Am putea spune că este o dimensiune mistică spre cauza primordială a armoniei din spațiul absolut al timpului din adâncuri, care s-a revărsat prin harul inspirației creatoare peste artistul pătruns de spectacolul luminii și al culorilor.

Artistul dobândește elementele esențiale ale picturii, de multe ori, fără a fi conștient că este pătruns de dimensiunea sacră în momentele creatoare ale realizării tabloului. Sub această lumină călătoare prin culoare, invit publicul să-și odihnească sufletul în armonia culorilor în lucrările ce vor fi expuse de pe data de 10 august până pe 31 august la Galeria „Theodor Pallady”, între orele 10:00 și 18:00.

În cadrul expoziției „Arta în dimensiunea sacră” artistul va pune la dispoziția publicului și ultimele albume personale: „Tradiție și spiritualitate”, prefațat de criticul de artă Tudor Octavian și „Timpul din adâncuri” semnat de Mihai Coțovanu.

mihaicotovanu.ro

Citeşte şi: La Neamţ, în tihna creaţiei

One thought on “Arta în dimensiunea sacră

Comments are closed.