Antibioticele la copiii sub 2 ani asociate cu probleme de sănătate ulterioare

Antibioticele la copiii sub 2 ani asociate cu probleme de sănătate ulterioare

Într-un studiu de caz retrospectiv, cercetătorii Clinicii Mayo au descoperit că antibioticele administrate copiilor mai mici de 2 ani sunt asociate cu mai multe boli sau afecțiuni în curs de desfășurare, variind de la alergii la obezitate.

Cercetătorii au analizat date de la peste 14.500 de copii. Aproximativ 70% dintre copii au primit cel puțin un tratament cu antibiotice pentru boli înainte de vârsta de 2 ani. Copiii care au primit mai multe tratamente cu antibiotice au fost mai predispuși să aibă mai multe boli sau afecțiuni mai târziu în copilărie.

Tipurile și frecvența bolii au variat în funcție de vârstă, tipul de medicament, doză și numărul de doze. Au existat, de asemenea, unele diferențe între băieți și fete. Condițiile asociate cu utilizarea timpurie a antibioticelor includ astm, rinită alergică, probleme cu greutatea și obezitatea, alergii alimentare, tulburări de hiperactivitate cu deficit de atenție, boală celiacă și dermatită atopică. Autorii speculează că, deși antibioticele pot afecta doar tranzitoriu microbiomul, colecția de microbi din organism, acest lucru poate avea consecințe pe termen lung asupra sănătății.

„Vrem să subliniem că acest studiu arată asocierea – nu cauzalitatea – acestor afecțiuni”, spune Nathan LeBrasseur, Ph.D., cercetător la Centrul de îmbătrânire Robert și Arlene Kogod al Clinicii Mayo și autorul principal al studiului. Aceste descoperiri ofera oportunitatea de a viza cercetări viitoare pentru a determina abordări mai sigure la calendarul, dozarea si tipurile de antibiotice pentru copiii din această grupa de vârstă.

În timp ce datele recente arată o creștere a unora dintre condițiile copilăriei implicate în studiu, experții nu sunt siguri de ce. În afară de problema rezistenței la mai multe medicamente, antibioticele au fost considerate sigure de majoritatea pediatrilor.

Cercetătorii spun, de asemenea, că scopul final este de a oferi orientări practice pentru medici cu privire la cea mai sigură modalitate de a utiliza antibioticele la începutul vieții.

Sursa: Mayo Clinic Proceedings / Foto: pixabay.com

Citește și: Lumbago: 3 analgezice naturale pentru combaterea durerii

2 thoughts on “Antibioticele la copiii sub 2 ani asociate cu probleme de sănătate ulterioare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *