Alunițe, melanom, soare…

Alunițe, melanom, soare…

Autor: Dr. Ana Maria Calistru, medic primar dermatolog la Centrul Medical Atopyx din Iași

Sunt alunițele periculoase? Care este legătura dintre alunițe și melanom, forma de cancer cu potențial deosebit de agresiv? Este periculos să “îndepărtezi” o aluniță? Cum să ne expunem la soare în mod responsabil? Iată principalele întrebări atunci când vorbim de alunițe. Dar, să le luăm pe rând.

Sunt alunițele periculoase? Care este legătura dintre alunițe și melanom?

În structura pielii, pe lângă celulele majoritare (keratinocite), se găsesc răspândite uniform și alte celule, melanocitele, responsabile cu producerea de pigment (melanina). Alunița (nev melanocitar) este rezultatul unei aglomerări benigne de mai multe melanocite într-un loc.

Atunci când melanocitele se înmulțesc necontrolat, se formează un melanom, un cancer de piele cu potential evolutiv rapid, cu metastaze și deces. Majoritatea melanoamelor (70%) apar “de novo”, sub forma unei “alunițe” noi, iar 30% se dezvoltă din alunițe vechi. În ambele cazuri medicul, pacientul sau un membru al familiei observă că “alunița” își modifică aspectul (culoare, dimensiune, contur etc.) relativ rapid, în general, în câteva luni – un an.

În marea lor majoritate, alunițele nu constituie un pericol pentru sănătate. Dar, atunci când își schimbă aspectul, este necesară o evaluare dermatologică, pentru a exclude ipoteza de cancer cutanat sau pentru diagnosticul precoce al melanomului. Când este depistat într-o fază incipientă, melanomul se poate vindeca prin chirurgie locală.


Este periculos să “îndepărtezi” o aluniță?

Excizia completă (cu bisturiul), însoțită de confirmarea histologică a naturii benigne prin analiza de Anatomie Patologică (biopsia), nu induce transformarea dintr-o leziune benignă (aluniță), în leziune malignă (melanom).

Alunițele pot fi excizate din motive medicale (pentru confirmarea histologică a naturii benigne) sau din motive estetice.

Dacă în urma examinarii clinice și dermatoscopice o “aluniță”este suspectă de melanom, aceasta trebuie excizată și, apoi, analizată

Există diferite leziuni benigne pe piele care seamănă cu alunițele (keratoze, papiloame etc.), pe care medicul dermatolog le poate distinge, și care se pot îndepărta și prin alte tipuri de intervenții.

Trebuie evitată expunerea solară? Cum să ne expunem la soare în mod responsabil?

Soarele are efecte benefice, cel mai cunoscut fiind producerea de vitamina D, sub efectul radiației ultraviolete B (UVB). Dar, expunerea excesivă la ultraviolete, la soare ori salon de bronzare, produce daune reale asupra pielii: cancer cutanat și îmbătrânire precoce a pielii. UVB  au un risc de cancer cutanat mai mare, decât UVA, dar acestea din urmă cresc efectele UVB și duc la apariția de riduri, pierderea elasticității cutanate sau chiar probleme oculare (cataractă).

Pentru a produce vitamina D în mod natural, se recomandă să ne expunem puțin timp și frecvent. Vara și primăvara, cu 22% din suprafața pielii descoperită, un adult produce 1000 UI de vitamina D în 10-15 minute, iar doza necesară zilnică variază între 400-800 UI. în funcție de vârstă. Expunerea prelungită nu face să crească nivelul de vitamina D, dar sporește riscul de cancer cutanat.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă să ne ghidăm după indicele UV, care variază în funcție de anotimp și momentul zilei. Acesta se poate verifica pe aplicația meteo de pe smartphone. Dacă este între 3 și 7, trebuie să ne luăm măsuri de protecție: umbră, haine, cremă cu protecție solară. Atunci când depășește valoarea de 8, ar fi indicat să nu stăm afară.

Soarele nu trebuie evitat în totalitate, dar se recomandă o conviețuire înțeleaptă cu acesta, ferindu-ne de expunerea excesivă.

Verifica-ți pielea în mod regulat pentru a detecta modificări ale alunițelor vechi sau apariția unei alunițe noi. Dacă observi ceva neobișnuit, mergi la dermatolog. Majoritatea cancerelor de piele pot fi vindecate, dacă sunt detectate la timp!

Atopyx – Centru de Dermatologie și Alergologie

Iași, Bd Stefan cel Mare, Galeriile Comerciale

Tel. 0737.705.023

www.atopyx.ro