Alimente sănătoase care pot îngrăşa

Alimente sănătoase care pot îngrăşa

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică

www.marianachelariu.ro

Unele alimente, deşi sănătoase, sunt foarte concentrate caloric, astfel încât dacă nu suntem atenţi la cantitatea şi combinaţia în care le consumăm ne pot îngrăşa.

Îndulcitorii naturali. Mierea, siropul de agave, siropul de arţar înlocuiesc cu succes zahărul, sunt mai sănătoase, dar calorice: siropul de agave are 30 cal/lingură, siropul de arțar are 26 cal/lingură. Deși este plină de vitamine și minerale, mierea are 25 cal/lingură. Pe de altă parte, pot intreţine dependenţa de gustul dulce.

Semințele și oleaginoasele fac de asemenea parte din categoria de alimente sănătoase recomandate în orice tip de dietă, dar aduc un aport de aproximativ 600 cal/100 g, mai mult chiar decât ciocolata! Consumă seminţele, alunele, migdalele sau nucile cel mult cât acoperă podul palmei, adică maxim 30 de grame/zi, niciodată direct din pungă.

Fructele uscate. Se potrivesc de minune ca înlocuitor sănătos al dulciurilor concentrate, la gustările dintre mesele principale sau ca desert, dar în cantităţi limitate, deoarece au în jur de 300 Cal/100 g. Alege fructe uscate (deshidratate) și nu confiate sau cu zahăr adăugat şi nu mai mult de 30 g /porţie. Dacă vrei un plus de sațietate, le poți rehidrata sau le poţi combina cu iaurt ori brânză slabă de vaci la gustări sau la micul-dejun.

Uleiul de masline. Face parte din categoria grăsimilor bune, mononesaturate, ce oferă protecţie cardiovasculară. Deşi face parte din categoria alimente sănătoase, are aproximativ 900 cal/100 ml. Altfel spus, fiecare lingură de ulei are 100 de calorii. Consumă ulei de măsline extravirgin, presat la rece, dar fără să exagerezi, mai ales dacă vrei să slăbeşti. Două linguriţe pe zi sau patru-cinci pufuri la o salată sunt suficiente.

Ciocolata neagră. Cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât are mai puţin zahăr deci, este mai sănătoasă, dar 100g are între 500-600 calorii. Consumul zilnic de cantități mici (10 g ) de ciocolată neagră cu peste 75% cacao nu trebuie să provoace nimănui mustrări de conştiinţă, întrucât aceasta nu dăunează organismului, ci are și multiple proprietăţi benefice.

Musli cu cereale integrale. Cerealele integrale sunt carbohidrați complecși (buni!). Sunt alimente ideale la micul dejun pentru că furnizează energie constantă până la prânz, previn creșterile și scăderile bruște de glicemie și oferă o senzație de sațietate îndelungată. Mai mult, conțin fibre insolubile, care previn constipația și mențin sănătatea tractului digestiv şi a florei intestinale.

Atenţie însă la produsele integrale cu adaosuri de zahăr, miere, cacao sau fructe confiate, gata preparate din comerţ, care le creşte mult nivelul caloric, putând depăşi 375 cal/100g. Verifică întotdeauna ingredientele de pe etichetă, ca să te asiguri ca alimentele consumate sunt cu adevărat sănătoase! Sursa foto: pixabay.com

Citeşte şi: Vacanţele all inclusive şi kilogramele în plus

One thought on “Alimente sănătoase care pot îngrăşa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *